Borgmester advarer mod at glemme det yderste højre

Højreekstremismen vinder frem i Europa. Alligevel fokuserer den danske radikaliseringsindsats næsten udelukkende på militant islam. »Vi er er i fare for tunnelsyn,« advarer Københavns integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), der har sat gang serviceeftersyn.

Integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev, mener, at vi har fået tunnelsyn i antiradikaliseringsstrategien. Der har været for lidt fokus på højreekstremisme. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På onsdag i næste uge skulle den engelske Labour-politiker Jo Cox have fremlagt konklusionerne fra en rapport om truslen fra den nationalistiske højrefløj. Hvis altså ikke den 41-årige mor til to var blevet stukket ned, skudt og dræbt på åben gade. Af en terrorist, som havde forbindelser til selvsamme ekstreme fløj.

I Tyskland kan medierne næsten ugentligt berette om chikane og overgreb på flygtninge. I Sverige har det seneste år budt på over 15 brande på landets asylcentre. Og i efteråret blev en nynazist i Danmark dømt for afbrænding af en bil, nazistisk grafitti og trusler mod et Røde Kors-center på Djursland.

Men i København har den såkaldte antiradikaliseringsenhed, der er sat i verden for at spotte radikaliserede unge, før de bliver ekstremister, stort set ikke fået nogen henvendelser, der handler om højreekstremisme de seneste fire år. Så godt som alt vedrører militant islam.

Det bekymrer integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R), der nu har sat et serviceeftersyn af kommunens indsats i gang, så den nye antiradikaliseringsstrategi, kommunen ellers lige har vedtaget onsdag, kan blive udvidet og indsatsen omjusteret, så den bedre afspejler, de strømninger, der er i gang.

»De sidste fire år er vi blevet bedre og bedre til at spotte unge, som er på vej til at blive radikaliserede til islamisme. Og det er godt, for der er ingen tvivl om, at det p.t. er den absolut største trussel. Men jeg vil sikre mig, at vi ikke begår den fejl i København og Danmark, at vi kommer til at slå højrenationale enkelt- og massemord hen som produkter af en gal mand og dermed ikke opdager de systematiske tendenser. Vi må ikke få tunnelsyn i den forbyggende indsats.«

Både fra højre og venstre

Da kommunens antiradikaliseringsenhed blev oprettet for otte år siden, var fokus i bred forstand på politisk radikalisering yderst på venstre- og højrefløjene. Men de seneste fire år har både medierne, politiets og politikernes fokus været entydigt på militant islamisme. Men mens højreekstremismen altså ifølge Anna Mee Allerslev er på fremmarch i flere af vore nabolande, har kun én ud af de 60 bekymringshenvendelser, Københavns Kommune modtog i 2014, handlet om frygten for højreekstremisme.

Det viser vel netop, at der ikke er nogen overhængende trussel. Hvorfor omprioritere indsatsen, når empirien ikke viser, at der er behov?

»Fordi jeg vil sikre mig, at der ikke er nogen mørketal, vi overser, fordi vores medarbejdere ikke er lige så gode til at spotte højrenationale kræfter, som de er blevet til at spotte militant islam. Redskaberne til at opdage de to grupper er sandsynligvis de samme. Men vi kan jo se, at strømningerne er der, og efter mordet i England står det lysende klart, at vi også skal være i stand til at række ud og være til steder i de kredse, netværk og familier, hvor højrenationalismen spirer frem.«

Danmark ikke forskånet

En ny rapport fra den engelske tænketank, The Royal United Service Institut, advarer ligesom Anna Mee Allerslev mod at undervurdere truslen fra højre.

En opgørelse af forbrydelser fra de såkaldte enlige ulve – terrorister, der handler på egen hånd – viser f.eks., at højreekstremister har langt flere mord på samvittigheden end islamister. I opgørelsen indgår dog den norske terrorist Anders Breivik, der i 2011 egenhændigt dræbte 77 unge på Ütoya. Rapporten beskriver også, at højrefløjsekstremister er mindre tilbøjelige til at dele deres planer med venner og familie, før de udfører forbrydelserne. Til gengæld taler flere om deres aktiviteter på internettet, ligesom en større andel er socialt eller psykisk marginaliserede.

Selv om Danmark har været forskånet for højreekstremistisk vold i den skala, vores nabolande har oplevet, er der ifølge Rikke Peters, der forsker i højreekstremisme på Institut for Kultur og Kommunikation ved Aarhus Universitet, heller ingen grund til at formode, at Danmark skulle være særlig fredet:

»Når eksemplerne dukker op, virker det som om, de kommer ud af det blå. Men der er tale om personer og netværk, der har gærdet i årevis,« siger hun.

Traditionelt har det højreekstremistiske miljø i Danmark været mindre og svagere organiseret. Men vi ser allerede nu et stærkere samarbejde på tværs af landegrænser og organisering via internettet, forklarer hun.

»Så jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se flere forbrydelser i både Europa, Skandinavien og også Danmark de kommende år.«

Justitsminister Søren Pind (V) ser ligesom borgmesteren en trussel fra højrefløjsekstremismen:

»Truslen er der – både fra den yderste venstrefløj og den yderstre højefløj. I Danmark har vi set Soldiers of Odin (anti-indvandrer-selvtægtsgruppe, red.), og derfor mener jeg helt afgjort, at den danske befolkning skal værge sig imod yderligående ekstremisme. Det arbejder vi i øjeblikket med i radikaliseringsforhandlingerne.«

PET: Indsatsen er afstemt

Ifølge politiets efterretningstjeneste (PET) kan truslen mod bl.a. flygtninge, asylcentre og berørte myndigheder fra ekstremistiske miljø i Danmark vurderes at være stigende i takt med, at emnet kommer højere op i de ekstreme politiske miljøers bevidsthed. Det er dog stadig truslen fra militant islamisme, der er den altovervejende største mod landets sikkerhed.

»Den forebyggende indsats, som PET er involveret i, er afstemt med det trusselsbillede, vi ser,« konstaterer Søren Jensen, chef for PET’s Center for Terroranalyse.