Borgerværn vinder frem: »Politiet er her jo ikke mere«

Et stigende antal danskere tvivler på, at politiet kan sikre den nødvendige tryghed, viser en megafonmåling for TV 2. Det får flere borgere til at gå sammen i såkaldte borgerværn.

ARKIVFOTO 2009 af indbrud- - Se RB 26/12 2016 11.33. Julen i år har budt på langt færre indbrud i de danske hjem end sidste år. Det viser tal fra Rigspolitiet. (Foto: Anders Debel Hansen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen

Flere og flere danskere tvivler på, at politiet kan sikre deres tryghed, og flere samles i grupper for at holde øje med indbrudstyve i nabolaget i såkaldte borgerværn. Det skriver TV 2.

Over halvdelen af danskerne har således mindre tiltro til politiet i dag, end de havde for ti år siden, viser en megafonmåling for TV 2. Ifølge Anders Hede, som er forskningschef i Trygfonden, skyldes det blandt andet, at politiet i dag har flere opgaver, de skal tage sig af. Han påpeger samtidig, at folks urangst dukker op, når de hører om overfald og indbrud i medierne.

Ifølge målingen har op imod 40 procent af de 1.033 adspurgte ikke tiltro til, at politiet har nok ressourcer til at sikre den nødvendige tryghed. Og det får flere borgere til at gå sammen i borgerværn.

TV 2 har talt med Martin Christensen, der til daglig arbejder som murer, og som har meldt sig ind i et borgerværn i Dianalund. I Region Sjælland er folks tiltro til politiet særligt svækket, viser megafonmålingen, og borgerværnet i Dianalund er et af i alt otte i regionen, skriver TV 2.

»Vi vil gerne have den fredelige by tilbage, som der var for nogle år siden. For det er ikke længere trygt at være hverken ung eller ældre (...) Politiet er her jo ikke mere. Så vi forsøger at skabe lidt tryghed ved at tage ud at gå i weekenden,« siger han til TV 2.

TV-stationen har været i kontakt med flere borgerværn, der alle fortæller den samme historie: At politiet i deres optik ikke har ressourcer nok til at skabe den nødvendige tryghed for dem og deres familie. De har alle et ønske om, at politiet var mere synligt.

Fire ud af fem landbetjente er da også forsvundet, ligesom mange lokale politistationer er lukket ned, efter at politiet i 2015 vedtog et nyt politiforlig. 21 nær- og lokalstationer er lukket ned, mens 11 andre får nye opgaver som i flere tilfælde medfører færre synlige betjente på gaden.

Der er imidlertid ingen grund til bekymring, mener chef for Rigspolitiet Jens Henrik Højbjerg. Han forklarer, at kriminaliteten er blevet mere internationalt orienteret og teknisk, og at det kræver en anden organisering hos politiet.

Antallet af anmeldelser om grov vold, indbrud og hærværk er da også faldet. Derfor undres politichefen over utrygheden blandt danskerne.