Borgerservicechefer: Dyrt at tvinge ældre på nettet

Besparelserne ved digitaliseringen af den offentlige sektor er overvurderet, mener en lang række borgerservicechefer. Der vil sågar komme en årrække, hvor indfasningen kommer til at koste flere ressourcer, lyder det.

Ældre midtjyder på edb-kursus. Arkivfoto: Morten Melhede Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Melhede
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om mindre end halvandet år vil den offentlige sektor være digitaliseret i en sådan grad, at det blandt andet er slut med fysiske breve fra kommunen, Skat og andre offentlige myndigheder, ligesom velfærdsteknologien vil blive brugt til at rykke behandlingen af kronisk syge ud af hospitalerne og ind i eget hjem.

Men digitaliseringen af den offentlige sektor har en lang række udfordringer. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har udarbejdet på vegne af Ældre Sagen, hvor 78 borgerservicechefer har deltaget.

Halvdelen af borgerservicecheferne oplever, at borgernes forståelse for regler og procedurer er en udfordring, ligesom de oplever, at ressourcerne til at hjælpe borgerne er en udfordring. Samtidig mener hele 90 procent af de adspurgte borgerservicechefer, at besparelserne ved indførelsen af den digitale selvbetjening er overvurderet. I undersøgelsen udtaler en borgerservicechef blandt andet, at der vil komme en årrække, hvor indførelsen af digitaliseringen kommer til at koste flere ressourcer.

Hos Ældre Sagen er man bekymret for, at omstillingen af det offentlige betyder, at vi i højere grad skal være vores egne sagsbehandlere, og administrerende direktør Bjarne Hastrup opfordrer til, at myndighederne sørger for brugervenlige løsninger:

»Det er så vigtigt, at kommunerne har de nødvendige ressourcer til at hjælpe os borgere, når vi har brug for hjælp af både digital og faglig karakter. Besparelserne bliver nødt til først at blive hentet hjem, inden kommunerne får skåret ressourcerne væk. Det er jo almen logik,« siger Bjarne Hastrup.

I undersøgelsen har man også kigget på, hvordan borgerservice er nu, og hvordan borgerservice kan forventes at være om fem år.

67 procent af borgerservicecheferne tror, at det fremover bliver vanskeligere for borgere at få adgang til personlig hjælp på grund af eksempelvis kortere åbningstid, færre borgerservicecentre eller længere afstand.

»Det bliver interessant at følge udviklingen. Vores bekymring er, om det bliver vanskeligere for en borger, der ikke bruger computer og internet, at få hjælp, og om kvaliteten af hjælpen bliver forringet i hele digitaliseringsprocessen,« siger Bjarne Hastrup.

Sammen med KL og Danske Regioner har regeringen et mål om, at 80 procent af kommunikationen med det offentlige er digital i 2015.

Ifølge KL forventes der 255 millioner kroner frigjort i kommunerne som følge af digital selvbetjening.