»Borgerne kommer til at mærke det her«

Folketinget har så travlt med at styre kommunernes økonomi, at de underminerer det kommunale selvstyre, mener Martin Damm (V), Kalundborgs borgmester og formand for KL.

Martin Dammer borgmester i Kalundborg og formand for Kommunernes Landsforening.Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Når Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg og formand for Kommunernes Landsforening, går på talerstolen ved det kommunale topmøde i Aalborg i torsdag, bliver det med skarp kant til den næste taler, statsminister Lars Løkke Rasmussen. For regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag vil ifølge borgmestrene ramme bredt i den borgernære service, lyder Martin Damms advarsel.

»Omprioriteringsbidraget ender på syv mia. kroner i 2019. Det er rigtige penge, som går fra områder, hvor de gør gavn i dag. Hvis man som kommune vil friholde ét serviceområde, så er der et andet, der skal bespares dobbelt så hårdt. Jeg kan ikke se andet, end at omprioriteringsbidraget vil berøre alle borgere i et eller andet omfang,« siger han.

§Alle må spare. Hvorfor er den ene procent et særligt problem?

»Hvis den ene procent var det eneste, så var der intet problem. Men det kommer oven i massive besparelser, vi allerede har gennemført. I de seneste år har vi sparet 12 mia. kroner årligt. Pengene til genopretningen af dansk økonomi er fundet i kommunale besparelser. Ikke i staten og ikke i regionerne. I den enkelte kommune er der områder, der har været igennem væsentligt større spareøvelser end denne ene procent. Men denne måde at spare på, hvor vi først skal finde pengene med besparelser, for at Folketinget derefter kan give dem tilbage men bestemme, hvad de skal bruges til, det er meget vanskeligt«.

§Hvorfor egentlig?

»Man fyrer eksempelvis en masse hjemmehjælpere, så staten kan få sine penge. Når så finansloven kommer og er påhæftet en ældrepulje, så kan vi gå ud og ansætte en del af hjemmehjælperne igen. Folketinget vil fremstå, som om man er i gavehumør, men det her giver ikke mening.«

§Ifølge en ekspert vil op mod en tredjedel af kommunerne slet ikke kunne mærke omprioriteringsbidraget?

»Kommunernes udgangspunkt er forskelligt. Men selv de kommuner, der i dag lever på den grønne gren, vil også kunne mærke det her«.

§Kan man ikke hæve serviceniveauet, selv om man skal spare – eksempelvis ved at slå enheder sammen?

»Der er forskel på teori og praksis, når man eksempelvis taler om at gå fra ét antal skoler til et lavere antal. Lad mig minde om, at der er skolebørn, der i dag må rejse i en time med offentlig transport for at komme i skole. Hvis man gør det endnu ringere, skubber man jo til affolkningen af udkantsområderne. Så nytter det ikke så meget at fortælle borgerne, at skolen faktisk er bedre, hvis rejsetiden i praksis bliver uoverkommelig«.

§Så hvad er kernen i budskabet:

»Folketinget må stille sig selv spørgsmålet: Hvad vil man overhovedet med kommunerne, hvis det er så vigtigt at styre kommunernes prioriteringer«