Borgerlige: Stop hetz mod Thorning

Løsgængerne Pia Christmas-Møller og Christian H. Hansen vil have Lars Løkke Rasmussen til at stoppe Venstres kritik af Helle Thorning-Schmidt efter Skats frifindelse.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministeren må sætte en stopper for Venstres angreb på Helle Thorning-Schmidts skatteforhold. Sådan lyder kravet fra borgerlige løsgængere, efter at den socialdemokratiske formands mand, Stephen Kinnock, er blevet renset af Skat for beskyldninger om skatteunddragelse. De er oprørte over, at Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, fastholder, at Helle Thorning-Schmidt er skattespekulant.

»Det er et nyt lavpunkt, som er meget trist at opleve. Det udstiller ikke alene mangel på format, det er også et varsel om en ualmindelig svinsk valgkamp. Det er meget trist, at det er den borgerlige side, der fører an her,« siger den tidligere konservative formand Pia Christmas-Møller, der i dag er løsgænger i Folketinget.

Også Christian H. Hansen, der er tidligere medlem af Dansk Folkeparti og i dag repræsenterer Fokus, vil have Løkke Rasmussen til at sætte sin ordfører på plads.

»Peter Christensen burde være så stor en mand, at han ønskede hende tillykke med afgørelsen og gav hende en undskyldning for at have kaldt hende en bedrager og løgner, og jeg ved snart ikke hvad. Jeg kan slet ikke forstå, at statsministeren ikke træder i karakter og siger til sin ordfører, at nu lukker vi lige det her på en ordentlig og sober måde. Det skal han gøre,« siger Christian H. Hansen.

Flere kritikere

Den tidligere konservative Per Ørum Jørgensen, der nu er kristendemokrat, er også kritisk. »Jeg synes, det er forkert at gå ud og dømme, og det er selvfølgelig endnu mere forkert, når der ligger en vurdering fra myndighederne, at man så fastholder sin påstand. Det synes jeg et eller andet sted er usmageligt,« siger han.

Flere andre borgerlige politikere afviser også, at der kan tales om skattespekulation.

»Når man er inden for reglerne, så er det ikke skattespekulation,« fastslår Lars Christian Lilleholt (V), der er helt enig med Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Colette Brix: »Når man holder sig inden for reglerne, er det jo ikke skattespekulation.«

»Jeg kan bare sige, at der er kommet en afgørelse, og efter den er der ikke andet at sige end til lykke til Helle Thorning-Schmidt,« siger Venstre-medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde.

Sagen begyndte, da B.T i juni beskyldte Stephen Kinnock for at leve i skattely i Schweiz.

Christensen fastholder

Den nåede nye højder, da det kom frem, at Helle Thorning-Schmidt havde skrevet til Justistministeriet, at hendes mand er i Danmark i weekenderne. I virkeligheden var det kun 33 weekender i 2009 og således mindre end de afgørende 180 dage, forklarede hun brødebetynget. Nu konkluderer Skat, at Stephen Kinnock ikke er skattepligtig i Danmark i hverken 2007, 2008 eller 2009. Alligevel fastholder Peter Christensen sin kritik.

»Jeg har sagt, at når Helle Thorning-Schmidt helt fra begyndelsen - inden skattevæsenet overhovedet var inde over sagen - sagde, at de ikke var i nærheden af de 180 dage, så er det jo fordi, hun har talt dagene. Og det kan man kalde at spekulere i skat eller skatteplanlægning. Det står jeg selvfølgelig ved,« siger Peter Christensen.

Socialdemokraterne har viderebragt Skats kortfattede konklusion, men partiet vil ikke offentliggøre Skats præmisser for afgørelsen.