Borgerlige politikere i oprør over Skats metoder

Flere borgerlige politikere kræver politisk handling og nye retningslinjer for Skat oven på flere mediehistorier om Skats aggressive metoder. Skatteministeren undrer sig over kritikken.

Den danske fotomodel og designer Camilla Vest blev sammen med sin mand i første omgang idømt et år og ni måneders fængsel og en bødestraf på mere end tre mio. kroner for skattesvig ved byretten i Helsingør­ i november 2011. I 2012 blev de pure frikendt ved Østre Landsret. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN RASMUSSEN

Borgerlige politikere på stribe er i oprør over Skats aggressive metoder i sagerne mod Jesper »Kasi« Nielsen og fotomodellen Camilla Vest. Til gengæld er den borgerlige opposition ikke enige om, hvordan man skal reagere her og nu på bekymringerne over Skats fremfærd.

Mens Venstre og De Konservative ønsker en uvildig advokatundersøgelse, der kan kulegrave Skats metoder i de konkrete sager, stiller Liberal Alliance og Dansk Folkeparti sig foreløbig tilfredse med skatteminister Holger K. Nielsens (SF) interne redegørelse fra Skat.

Skatteministeren har igangsat en redegørelse af, om retningslinjerne har været fulgt i sagerne om Camilla Vest og Jesper »Kasi« Nielsen. Det er Skats Borger- og Retssikkerhedschef, som står for undersøgelsen, men de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, kalder det utilstrækkeligt.

»Vi har absolut behov for en uvildig undersøgelse, der kigger på Skats fremfærd. Der er også afgørende med nedskrevne retningslinjer, der sikrer, at Skats metoder ikke går ud over retssikkerheden,« siger Brian Mikkelsen, der mener, at der er klare tegn på, at Skat generelt går for langt i jagten på indtægter ved at afprøve en masse uklare sager med højst usikre udfald.

»I politiet har man en klart formuleret regel om, at man først må bringe sager op, hvis man føler sig overbevist om, at man vinder. Jeg foreslår, at man bruger samme praksis i Skat som politiets anklagemyndighed,« siger Brian Mikkelsen.

Han ligger på linje med Venstres nestor, Claus Hjort Frederiksen, der ikke har meget tiltro til en intern redegørelse.

Ministeren undrer sig

Omvendt mener både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, at det er fornuftigt at afvente Skats egen redegørelse.

»Der er noget, der tyder på, at Skat forsøger at afprøve, hvor langt de overhovedet kan gå for at kradse penge ind. Det er meget problematisk. Men jeg er glad for, at skatteministeren gør noget. Nu afventer vi redegørelsen, og hvis den ikke er troværdig kan en uvildig undersøgelse komme på tale,« siger skatteordfører for Liberal Alliance, Ole Birk Olesen.

Danske Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, er ligeledes forarget over mediehistorierne om Skats fremfærd i de konkrete sager, men han stiller sig i første omgang tilfreds med en intern redegørelse.Oppositionens kritik af Skat i de konkrete sager får skatteminister Holger K. Nielsen til at undre sig.

»Jeg har noteret mig, at flere borgerlige politikere ganske ejendommeligt ønsker, at jeg som skatteminister blander mig i en række konkrete skattesager. Som minister hverken må eller vil jeg imidlertid gå ind i konkrete sager,« skriver han i en mail til Berlingske.

Holger K. Nielsen vil først tage stilling til »det videre forløb i sagen«, når han har modtaget Skats redegørelse.

Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, mener, at Venstre er ude i et helt andet ærinde. Hele debatten om skattesagen mod Camilla Vest og eventuel forskelsbehandling i forhold til Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, handler ifølge ham om, at Venstre ærgrer sig over afgørelsen i skattesagen mod Kinnock.

»Des mere røg og usikkerhed man kan skabe, des mere kan man få det til at handle om, at der er foregået en eller anden forskelsbehandling. Det er en måde at mudre det hele til,« siger han.

Henrik Sass Larsen kalder det »fuldstændig uhørt at angribe embedsmænd,« da de ikke har mulighed for at forsvare sig.