Borgerlige partier vil genoplive minksagen efter et valg

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Det afhænger nu af Radikale Venstre, om Minkkommissionens kritik skal have følger for statsminister Mette Frederiksen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til nyhedsoverblikket denne lørdag.

Minksagen fortsætter, og manges øjne er rettet mod Radikale Venstre.

Partiet, der nu står med de afgørende mandater til at kunne skabe et flertal mod regeringen, har oven på Minkkommissionens beretning udbedt sig betænkningstid.

Radikale Venstre har indtil nu ikke villet sige noget om, hvordan partiet mener, at der skal følges op på kommissionens hårde kritik i forhold til spørgsmålet om grov uagtsomhed, advokatvurdering og en eventuel rigsretssag for statsminister Mette Frederiksen (S).

Spørgsmålet er, om partiet melder noget ud i dag.

Politisk kommentator: Mette Frederiksen gambler med danskernes tillid

På regeringens pressemøde fredag formiddag forsøgte Mette Frederiksen og de øvrige ministre at få sagen til at handle om noget helt andet end en ulovlig instruks. I stedet blev der brugt lang tid på at tale om den svære coronasituation, som regeringen og Danmark stod i tilbage i 2020.

Ministrene erkendte dog, at kritikken var alvorlig, men det var småt med at drage konsekvenser.

Læs mere her om det voldsomt kritiserede pressemøde.

Mette Frederiksen afviste, at der var tale om grov uagtsomhed, men som Bent Winther, der er Berlingskes politiske kommentator, skriver, vil hun ikke lade uvildige advokater gennemgå minkrapporten for at vurdere, om der er basis for at lade hende selv eller andre ministre stå til ansvar juridisk, og hun vil ikke have fyret eller hjemsendt nogle af de ti embedsmænd, der har fået alvorlig kritik af Minkkommissionen.

Ifølge Winther gambler Mette Frederiksen med danskernes tillid.

»Når man sammenligner det danske og de nordiske velfærdssamfund med andre, så er den store, dyrebare kapital, der gør en forskel, vores tillid til systemet. Og den tillid bliver der rokket ved, når statsminister Mette Frederiksen vælger at håndtere den granskningsrapport fra Minkkommissionen, som hun gør,« skriver Bent Winther.

Læs hans analyse her.

Borgerlige partier vil genoplive minksagen efter et valg

Hvis der viser sig at være et flertal imod en advokatvurdering af spørgsmålet om et eventuelt juridisk ansvar hos Mette Frederiksen, så vil borgerlige partier genoplive minksagen efter et folketingsvalg, såfremt regeringsmagten skifter til de blå partier.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det drejer sig om Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

»Hvis ikke der er flertal for at gå videre med det i det nuværende folketing, vil Liberal Alliance appellere til befolkningen ved det kommende folketingsvalg om at sammensætte et andet folketing, så vi kan bestille en advokatvurdering efter valget,« siger Ole Birk Olesen til avisen.

De blå partier vil dermed bruge samme fremgangsmåde, som de røde partier gjorde i sagen mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg, hvor man først nedsatte Instrukskommissionen, efter at regeringsmagten skiftede fra blå til rød i 2019.

Læs Jyllands-Postens artikel her.

Og så forlader vi minksagen.

Putin-rådgiver: »Ideen om sejr virker urealistisk«

Berlingske har talt med den 64-årige Andrej Kortunov, der er generaldirektør for den statslige tænketank RSMD, Ruslands udenrigspolitiske råd. I mere end et årti har han arbejdet for at finde fredelige diplomatiske løsninger på Ruslands internationale udfordringer.

Andrej Kortunov har siden 2011 været generaldirektør for Ruslands Udenrigspolitiske Råd, RSMD, der rådgiver præsident Putin og Kreml. Han håber på fredsforhandlinger i Ukraine så snart som muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Grigory Sysoyev.

Selvom han er en af regimets egne rådgivere, tager han afstand fra krigen i Ukraine.

»De fleste eksperter siger som mig: at det aldrig kan lykkes at løse det her militært. Men vores logik deles tydeligvis ikke af de mennesker, der træffer de politiske beslutninger. Det, vi troede var umuligt, viste sig at være meget muligt,« siger han til Berlingske.

Læs artiklen her.

Herlufsholms problemer minder indlandsredaktør om en særlig sag for ti år siden

Bestyrelsen for Herlufsholm Skole meddelte i sidste uge, at den trådte tilbage. Og det kunne ikke være anderledes, når man har den fulgt den katastrofale håndtering af krænkelsessagerne på skolen og læst den hårde kritik, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kom forleden dag.

Sådan skriver Berlingskes indlandsredaktør Kasper Krogh, for hvem sagen vækker minder om en sag om den katolske kirke, som han som journalist var med til at afdække for ti år siden.

»Dengang var den katolske kirke både internationalt og i Danmark mål for alvorlige anklager om krænkelser og overgreb begået af præster i kirken,« skriver han.

Der er langt fra den katolske kirke til Herlufsholm. Men også ligheder i måden, man har håndteret krise på. Det handler om en tavshedskultur og om, hvordan stærke fællesskaber beskytter sig selv, skriver Kasper Krogh.

Læs kommentaren her.

Det sker i dag

I dag fortsætter cykelløbet Tour de France. Etapen begynder i Roskilde og slutter i Nyborg, cykelrytterne skal over Storebæltsbroen i slutningen af etapen, som i alt er på 199 kilometer. Storebæltsbroen er lukket for al trafik i begge retninger mellem klokken 13.00 og klokken 18.00.

Københavnerne kan prøve kræfter med Tour de France-ruten i København i dag. De har således en unik mulighed for selv at opleve den 13 km lange rute ved Tour de København-folkeløbet. Her vil Tour-ruten helt ekstraordinært være afspærret for anden trafik klokken 9-12.