Borgerlige: Danskerne skal også søge det hårde arbejde

Danskerne tvinger arbejdsgiverne til at importere østeuropæere, fordi de ikke søger jobbene, lyder det fra V, K og LA i en kommentar til det stigende antal udlændinge i lavtlønsjob.

Irina fra Letland gør rent på værelserne på Crown Plaza Hotels 19. etage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets borgerlige partier langer ud efter danskernes arbejdsmoral som forklaring på, hvorfor østeuropæere strømmer til lavtlønsjob, mens over 40.000 jobklare danskere lige nu er på kontanthjælp.

»Langt de fleste virksomheder følger de danske løn- og arbejdsvilkår. Når de ansætter udlændinge, er det ikke fordi, de er billigere, men fordi de ikke kan finde danskere. Jeg har besøgt virksomheder, hvor det er tilfældet, og det provokerer mig meget, at vi har danske arbejdsløse, mens virksomhederne må se ud i Europa efter arbejdskraft,« siger Venstres næstformand Kristian Jensen, som er klar til at genindføre kontanthjælpsloftet og stramme rådighedsreglerne, hvis ikke den nye reform er med til at få færre på overførsel og i arbejde.

Samme melding lyder fra de Konservative og Liberal Alliance.

»Det er sundt, at vi har konkurrence fra udlandet. Problemet er, at de høje overførselsindkomster udelukker mange danskere fra at tage de her job. Løsningen er flere reformer som i Sverige,« siger beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance, mens de Konservatives fungerende beskæftigelsesordfører Benedikte Kiær også gerne så kontanthjælpsreformen var blevet strammere.

»Der er stadig eksempler på kontanthjælpsmodtagere, som skal op at tjene 30.000 kroner om måneden, før det kan betale sig at arbejde,« siger hun, men understreger, at hendes parti vil slå hårdt ned på udlændinge, som ikke betaler skat.

Udmeldingerne kommer, efter Berlingske de seneste dage har sat fokus på det stigende antal østeuropæere, der har job herhjemme. I alt arbejder 56.000 nu i Danmark, og alene sidste år kom 10.000 flere til for at arbejde. Blandt andet har Lindenborg Gods helt droppet at ansætte danskere på sin planteskole, ligesom Danish Crowns slagteri i Horsens også beskæftiger et stigende antal udlændinge, fordi de har haft svært ved at finde danskere til det hårde arbejde.

Uenighed om lønforhold

Det fik i går Socialdemokraterne og SF til at kritisere virksomhederne for at svigte deres samfundsansvar ved ikke at ansatte de danske ledige fra jobcentrene. En holdning de deler med 3F, som ikke tror på, at udlændingene får samme løn som deres medlemmer.

Ifølge DAs tal er størstedelen aflønnet efter overenskomsten, men 3F henviser til, at omkring 38 procent af de private virksomheder ikke er medlem af en arbejdsgiverforening og derfor ikke nødvendigvis følger overenskomsten. Derudover oplever fagforeningen et stigende antal virksomheder, som forsøger at omgå overenskomsten ved at entrere med udenlandske underleverandører, som aflønner deres medarbejdere langt under det danske lønniveau.

»Det presser lønningerne og er unfair konkurrence over for de virksomheder, der følger spillereglerne,« siger 3Fs cheføkonom Anita Vium.

Hvad synes du om, at de borgerlige mener, at danskerne i højere grad skal være klar til at tage det hårde arbejde? Vær med i debatten herunder: