Borgere slår alarm: Her er politiet

Forargede aktivister forsøger at gøre arbejdet surt for politiet med Facebook-grupper og apps for at overvåge politiet. Men ordensmagten takker for den ekstra reklame – og er ellers ligeglade.

Politiassistent Henrik Rolf Draiby svinger bødestokken ved Dronning Louises Bro i København, der er et af de områder i byen med flest cyklister. Selv om det ikke teknisk set tæller i politiets statistik som en »trafikfarlig forseelse«, får den unge mand på billedet dog en bøde på 700 kr. for at skyde genvej over fortovet. »Det er et spørgsmål om at opdrage cyklisterne,« siger Henrik Rolf Draiby. Foto: Jens Nørgaard Larsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er »ost ved kirken på Christianshavn,« og »panser på hjørnet af Julius Thomsensgade«. Opdateringerne på Facebook-gruppen »Cykelrazzia« er akkompagneret af billeder taget med mobiltelefoner, og at dømme efter de lidet flatterende synonymer for betjente, er det ikke ment som en hyldest til deres arbejde.

»Vi har set så mange eksempler på folk, der får bøder for at trille gennem en fodgængerovergang. Og de kan finde på at uddele bøder på Strøget klokken halv ni om formiddagen til folk, der cykler i gågaden. De står de steder, hvor de ved, de kan indhente dagens kvote. Det, synes jeg, er dumt,« siger protest-gruppens ophavsmand, Mikael Colville-Andersen til Berlingske.

Gruppen, som har fokus på københavnske cykelrazziaer, har i øjeblikket mere end 2.400 medlemmer, og for nylig er en lignende gruppe opstået i Odense.

Mikael Colville-Andersen henviser til, at færdselspolitiet har mål, de skal nå for hvor mange bøder, der skal deles ud. Men det vender vi tilbage til, for et andet sted i cyberspace har aktivist Peter Hansen, besluttet sig for at give politiet en anden slags stikpille.

Han står bag »TjekPanser«-applikationen, som angiveligt ved hjælp af nummerpladen kan sige brugeren, om en civil bil er en politivogn i forklædning.

»Så længe politiet laver ulovlige ransagninger, især omkring Christiania, og totalkontroller i samarbejde med andre myndigheder, mener jeg faktisk, at den enkelte borger bør have muligheden for at kunne kontra-overvåge politiet. Når politiet i nogle tilfælde ikke engang vil identificere sig som politifolk, når de er i civil, så er det problematisk. Det her er selvfølgelig lidt kærligt drilleri, men det er også nødvendigt, når vi har udviklet en retstilstand, som vi har, hvor politiet chikanerer og generer borgere,« siger Peter Hansen.

»Cykelrazzia«-gruppen og »TjekPanser« er dog ikke de eneste eksempler på, at borgere har taget informationsteknologien i brug for at undslippe lovens arm.

Udover at tjekke diverse Facebook-grupper helliget formålet, kan påpasselige fartsyndere på Fyn stille ind på Radio Diablo og få information om fartfælder, eller »fotokonkurrencer« som de bliver kaldt på radioens kodesprog.

Status på Pusherstreet

Selv hashkøberne i København er med på beatet.

»Christatus«-appen kan på et øjeblik dele information om politiets indsats i og omkring Pusherstreet på Christiania. Logoet er en trekantet gul ost med en rød streg over, og efterlader ingen tvivl om, hvad bagmændene mener om politiets indsats. Appen kan desuden også repetere reglerne for, hvad politiet må og ikke må i forbindelse med visitation, skulle man alligevel blive passet op.Men danskernes digitale krumspring får på ingen måde Jens Jespersen fra Københavns Politis færdselsafdeling op i det røde felt.

»Det er kun med til at synliggøre vores indsats. Vores formål er en adfærdsændring, så vi har ikke noget imod, at vores kontroller bliver synliggjort – jo større vores kontroller opfattes af borgerne, jo bedre. Og det er jo en del af den teknologiske udvikling, som kun går en vej, og det må vi jo forholde sig til. Vi har heller ikke nogen illusion om, at man kan gøre noget ved det,« siger politiinspektøren.

For egen vindings skyld

Der er dog ikke nødvendigvis tale om en ny slags protest, mener Jesper Ryberg, professor i etik og retsfilosof ved Roskilde Universitetscenter.

»Folk har altid gjort en del forskellige ting for at undgå at komme i fedtefadet. Så det er ikke en ny ting, men der er selvfølgelig nye teknologiske muligheder for det i dag,« siger professoren, som heller ikke mener, borgernes protester nødvendigvis er berettiget:

»Det forudsætter, at man prøver af, om der er en urimelig praksis eller ej,« siger Jesper Ryberg, som ikke vil gøre sig til dommer i de konkrete tilfælde.

»Men generelt er det ikke nok at lave en app, hvis man vil protestere. Man bliver nødt til at gøre det klart, hvorfor pokker ens protest er rimelig. Jeg kunne også lave en app for skattesnydere, så folk kan blive bedre til at snyde i skat, hvis det er min protest. Det gør det ikke nødvendigvis rimeligt,« siger han.

Men tilbage til »Cykelrazzia«-gruppens kritik af politiets bøderegn. Politikere på begge fløje meldte tidligere på året ud, at ordningen skulle laves om, men en del af en politikreds’ øverste direktørs løn bliver fortsat udbetalt som bonus baseret på målbare resultater for kriminalitetsbekæmpelse i forskellige kategorier.

I Københavns politikreds tæller færdselsområdet fem procent i den sammenhæng, og derfor er der opstillet mål for, hvor mange »trafikfarlige forseelser« der skal skrives bøder for.

»Det er rigtigt, at der er sådan et mål – om det så er godt eller skidt,« siger Jens Jespersen. Politiinspektøren egen mening er dog klar:

»Vi snakker om ting, som helt åbenbart er enten latent trafikfarligt, eller som kan skabe en farlig situation. Og man skal ikke have gået til trafikforskning ret længe for at vide, at det er farligt at køre på cykel i mørke uden lygter eksempelvis,« siger han og tilføjer, at fodgængere og cyklister selv bærer en del af skylden i en betydelig andel af op mod halvdelen af de omkring 400 trafikulykker hvert år i Københavns politikreds.

»Så det er rigtigt, at vi har strammet skruen især over for cyklister. Men det er der en god grund til,« siger Jens Jespersen, som heller ikke hidser sig synderligt op over »TjekPanser«-appen.

»De tilfælde, hvor vi har behov for at være hemmelige, er få, og det er typisk i forhold til organiseret kriminalitet. Men der er jeg ret tryg ved, at den del af vores styrke godt kan overkomme stadig at være det, selv om der er den her app,« siger han.