Borgere på Nørrebro: Politiet skal ud af bilerne

Politiets indsats stemmer ikke overens med forventningerne blandt borgerne på Nørrebro. I stedet for at køre rundt i biler skal betjentene ud på gaden. Og så skal der patruljeres i aftentimerne, hvor der er mest brug for det, mener talsmand.

Mobil politistation på Blågårds Plads på Nørrebro i København den 10. august 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er godt, at politiet tager bandeproblemerne på Nørrebro alvorligt. Men indsatsen, der ikke stemmer overens med forventningerne blandt borgerne, skal omprioriteres, hvis det står til talsmand for initiativet »Vi tager gaderne tilbage«, der blandt andet stod bag fakkeloptoget i København mandag.

»Borgerne har nogle håb om, at der bliver gjort noget. Og det er jo politiet, der skal det. Men vi har altså en permanent diskussion om, hvordan man gør det og samtidig skaber nogle tryghedsskabende foranstaltninger for borgerne. Og der er vi simpelthen bare ikke enige,« siger Terje Bech.

Et af de steder, hvor borgerne ikke er enige med politiet, er, når det kommer til, hvordan politiet konkret er til stede på Nørrebro.

»Vi mener, der skal gående politi ud på gaderne. Men det kommer der simpelthen ikke, og det gør os altså vrede og frustrerede. For hvis folk kan se, at der er gående politi til stede, når de går rundt på gaden, giver det en tryghed,« siger han.

Han oplever, at politiet i stedet bruger meget af den patruljerende tid på at sidde i deres biler, hvorfra de patruljerer. Og den tid er altså, ifølge ham, brugt forkert.

»Politiet har det ræsonnement, at én mand kan gå seks kilometer på en time, mens to mand i en bil kan patruljere halvtreds kilometer på samme tid. Det er genialt, synes de selv, og det ser skide godt ud på et regneark, men ude i vores virkelighed skaber det langt mere tryghed, at de er synlige på gaden – ude af bilerne,« siger han.

Men det er ikke det eneste, der frustrerer Terje Bech.

»Jeg mener også, at politiet, når de er til stede, er det på et forkert tidspunkt. Der går enkelte politibetjente rundt på gaden om dagen, når børnene er i skole og på fritidshjem. Men så går politiet hjem, når børnene får fri og skal hjem igen. Jeg er bare nødt til at sige, at det er altså en forkert prioritering,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Billeder fra fakkeloptoget mandag den 14. august på Nørrebro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Så hvad er det, du helt konkret ønsker fra politiet?

»Jamen, det er helt banalt. Der kører tre politibiler rundt i kvarteret, hvor der sidder seks mennesker i. Hvorfor ikke smide tre af dem ud på gaden. Undskyld mig, men det skaber ikke en skid tryghed, at der kører biler rundt. Det tror politiet – eller det vil sige, at de enkelte betjente gør ikke, når jeg taler med dem. Men politiets planlæggere gør,« siger han.

Hvilken forskel gør det?

»Så er de på gaden, og folk kan henvende sig til dem og sige, at: »Hov, der står altså nogle fyre rundt om hjørnet, som har lavet en masse ballade, og som jeg i øvrigt er skide bange for«. Så kan borgerne på den måde komme af med en masse frustrationer. Jeg ved godt, at det ikke er en indsats, der kan blive ved rent ressourcemæssigt, men i den her situation er politiets altså nødt til at vende det hele på hovedet i en periode,« siger han.

Terje Bech mener, at det bunder i, at politiet ikke går i dialog med borgerne om, hvad der skal til. Og det er et problem, fordi borgerne ved meget om, hvad der sker på gadeplan.

»De er ikke i dialog med os. De spørger os ikke, hvad vi kunne tænke os, og hvad de kan gøre for os. Nej, der sidder nogle DJØFere på politigården og slår nogle streger på et kort og laver nogle regneark. De burde i stedet tale med os,« siger han.

Han stiller sig også undrende over for de mobile politistationer, der, ifølge ham, er »som at fylde jord i et hul, politiet selv har gravet«.

»Man har jo spærret for almindelig adgang til politistationerne. Man kan ikke gå ind på en politistation og anmelde noget i dag, for så bliver du bedt om at gå hjem og gøre på det på nettet i stedet. Det er en tilgængelighed, man har fjernet, som man nu genetablerer med mobile politistationer. Det skal vi så se som en forbedring, og det har jeg altså lidt svært ved,« siger han.

Hos lokalpolitiet i København har man svært ved at genkende kritikken fra Terje Bech. og politiet oplyser, at man har indsat 75 ekstra mand i døgnet, langt de fleste gående eller cyklende.

»Jeg er ked af, at han (Terje Bech, red.) har den oplevelse, for synlighed og tryghed er noget af det vi prioriterer allerhøjest,« siger Jakob Vilner, der er leder af Københavns lokalpoliti.

Hvor længe betjentene bliver på gaden på en given dag, afhænger af politiets erfaringer.

»Hvis vi kun bliver der til kl. 02 om natten, så er det fordi, at dem vi ved, at dem vi gerne vil have fat i, ikke længere er på gaden,« siger Jakob Vilner.