Borgere på Nørrebro har fået nok: »Man kan ikke sige fra over for banderne alene, så nu gør vi det i samlet flok«

Mandag aften samles borgere på Nørrebro i et fakkeloptog mod bandernes hærgen i deres bydel. Optoget slutter på Den Røde Plads, hvor der igen i weekenden var et skyderi.

Anahita Malakians, forretningsdrivende, studerende, mor og stiller op til Borgerrepræsentationen for Venstre, bor på Ydre Nørrebro. Hun er utryg pga. bandekrigen og fortæller, at hendes søn er blevet advaret om de risici, der er ved at bevæge sig omkring på Den Røde Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det nok.

Efter mere end 20 skyderier i det åbne rum hen over sommeren, mødes en stor gruppe Nørrebro-borgere i dag i et fakkeloptog for at vise deres modstand mod banderne, der hærger deres bydel.

Fakkeloptoget starter på Blågårds Plads på Indre Nørrebro, hvor den ene part i den verserende bandekrig, Loyal to Familia (LTF), holder til, og slutter på Den Røde Plads på Ydre Nørrebro tæt ved Mjølnerparken, hvor bandekrigens anden part, Brothas, har base.

Dermed kommer optoget igennem flere områder, hvor der de seneste uger har været skyderier.

Bag initiativet står Anahita Malakians. Hun har boet på Nørrebro gennem 16 år, er mor til tre og stiller op til Borgerrepræsentationen for Venstre.

»Nu må vi på banen og som borgere vise vores utilfredshed og manifestere, at vi også er her. Vi vil ikke lade os kue og vil ikke længere være bange for at gå på gaden,« siger hun.

Fakkeloptoget er ikke et naivt forsøg på at drive banderne ud af Nørrebro og Nordvest i København, forklarer hun. Det er snarere en måde, hvorpå de lokale beboere siger fra – en »borgerstemme i konflikten« og ikke en løsning på den.

»Man kan jo ikke gå hen til banderne alene og sige fra, så nu gør vi det i samlet flok. Så man ikke behøver stå alene.«

Siden en vildfaren kugle i tirsdags ramte en sofa i en lejlighed på Lundtoftegade i København har der ikke været en eneste aften, hvor politiet ikke har måttet rykke ud til anmeldelser om skyderier på Nørrebro eller i Nordvest.

Lørdag aften blev endnu to tilfældige personer ramt. Dermed er antallet af tilfældige ofre oppe på fire i løbet af ti dage.

Efter weekendens skyderier opfordrede chefpolitiinspektør hos Københavns Politi Jørgen Skov derfor igen søndag unge mænd i alderen 17-25 år om at passe ekstra godt på sig selv, når de færdes på Nørrebro og i Nordvest.

»Vi har med vanvittige mennesker at gøre, der ikke skyr nogen midler. Det siger sig selv, når man kører rundt på knallert og skyder mod – hvad vi er ret sikre på – tilfældige,« sagde han på et pressemøde søndag.

Der findes flere andre borgerinitiativer på Nørrebro blandt andet grupperingen »Vi tager gaden tilbage«. Siden 2008 har en håndfuld personer fra gruppen mødtes hver gang, der har været et skyderi på Nørrebro. På det pågældende sted har de med kaffe, småkager og dialog søgt at skabe tryghed igen.

Men med mandagens fakkeloptog håber Anahita Malakians at få samlet en endnu større skare nørrebroere.Foreløbigt har 136 personer på Facebook tilkendegivet, at de deltager i arrangementet, mens yderligere knap 700 har vist interesse for initiativet.

»Jeg håber, at der dukker mange mennesker op, og at vi på den måde får slået fast, at vi ikke er en by, der ønsker banderne. De skal ikke overtage Nørrebro, og det skal ikke være sådan, at Nørrebro om en måned er et sted, hvor folk ikke tør gå ud, og hvor der er en form for undtagelsestilstand,« siger Anahita Malakians, der understreger, at hun ikke møder op som politiker men som borger på Nørrebro.

Derfor er der heller ikke lagt op til en masse politiske taler eller deltagelse af prominente personer til at gå forrest. Det er et fakkeloptog for borgerne, understreger hun.

Fakkeloptoget begynder kl. 19, og du kan følge Berlingskes dækning af optoget på b.dk og på Berlingskes Facebook-side.