Borgere på Frederiksberg skal fortsat koge drikkevandet efter advarsel – der er dog også gode nyheder

Lørdag aften udsendte myndighederne en anbefaling om, at borgere i Frederiksberg Kommune skal koge vandet efter fund af colibakterier i drikkevandet. Frederiksberg Forsyning arbejder intensivt på at spore forureningskilden, selvom den endnu ikke er fundet.

Frederiksberg Vandforsyning arbejder i døgndrift på at finde årsagen til, at der er jordbakterier i vandet. Derfor må borgere fortsat koge vandet i mindst to minutter, før de drikker vandet eller bruger det til madlavning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Frederiksbergs 105.037 indbyggere må fortsat koge vand i mindst to minutter, inden de drikker det eller bruger det til at lave mad.

Siden lørdag aften er borgere i Frederiksberg Kommune blevet anbefalet af myndighederne at koge drikkevandet. Det skyldes, at der er fundet colibakterier i vandet.

Selvom der arbejdes intensivt på at finde kilden til forureningen i Frederiksberg Kommune, står det endnu ikke klart, hvordan forureningen er opstået.

»Mens vi taler sammen, løber mine medarbejdere rundt og samler vandprøver og test ind, så vi kan blive klogere på, hvor forureningskilden er. Vi har endnu ikke fundet kilden,« fortæller Rasmus Sielemann Christensen, administrerende direktør for Frederiksberg Vandforsyning.

Frederiksberg Vandforsyning har arbejdet i døgndrift for at finde årsagen til forureningen i vandet. Der er testet for både E.coli-bakterier og jordbakterier. Prøverne har afsløret jordbakterier, som man typisk finder i overfladevand, og som kan trænge ind i vandsystemer.

»Der er heldigvis ikke fundet E.coli-bakterier i vandet, hvilket ville være mere alvorligt,« siger Rasmus Sielemann.

Gode nyheder

Selvom forureningskilden til jordbakterierne endnu ikke er lokaliseret, er der gode nyheder ifølge Rasmus Sielemann.

»Vi ved, at det ikke er vores vandværk, vi ved, at det ikke er vores pumpestationer, og vi ved derfor, at det er en lokal forurening af nettet. Vi har intensiveret vores prøvetagning, og vi er kommet tættere på at finde området. Men vores data giver os endnu ikke en klar konklusion.«

Frederiksberg Kommune har søndag indkøbt 45.000 flasker vand, der bliver distribueret til kommunale institutioner, så de ikke bliver påvirket af den forurenede vandforsyning.

Hvornår borgere i Frederiksberg Kommune på ny kan drikke vandet, står endnu ikke klart. En ting er Rasmus Sielemann dog ikke i tvivl om.

»Der er tale om dage og ikke timer, før vi regner med at have identificeret forureningskilden og dermed igen kan sikre rent vand til borgerne. En ting er dog sikkert: Så snart vi har fundet smittekilden og fået den stoppet, så vil der ikke gå fem minutter, før vi vil melde det ud. Indtil da skal man som borger ikke være bekymret, men man skal følge myndighedernes anbefaling om at koge vandet.«