Borgere opretter vagtværn efter voldsomt hjemmerøveri: »Vi har inddelt byen i 17 zoner, og så laver vi en vagtplan«

En gruppe beboere på Amager har oprettet et naboværn for at gøre byens gader mere trygge. Københavns Politi opfordrer dem »til at passe på sig selv, så de ikke bringer sig i situationer, som er rigtig dumme for dem.«

Ali Qais har været med til at oprette et Naboværn i Tårnby for at skabe tryghed. Han har oprettet pga. hjemmerøverier i området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Beboere i områderne omkring Tårnby og Kastrup på Amager har fået nok af voldsomme hjemmerøverier og tager nu sagen i egen hånd.

Med initiativtager Ali Qais i spidsen, har en gruppe familier oprettet et privat vagtværn – et naboværn, som de kalder det – hvor de patruljerer i byen for at øge trygheden. Det skriver TV 2 Lorry.

»Vi inddeler byen i 17 zoner og så laver vi en vagtplan. Det er som udgangspunkt sådan, at hvis man bor i en zone, så er det der, man tager ud på gaden - man går eller kører en tur, og holder øje med alt, der er mistænkeligt rundt omkring,« forklarer 40-årige Ali Qais i et interview med Berlingske.

Han arbejder til dagligt som afdelingsleder på København VUC, og så stiller han op for Venstre ved det kommende kommunalvalg i november.

Skal ikke lege helte

Ser naboværnet noget, der vækker deres opmærksomhed, skal de straks kontakte politiet. Medlemmerne i gruppen er dog blevet informeret om, hvordan de på internettet kan slå nummerplader op på mistænkelige biler. Det kan fx være, hvis de bliver opmærksomme på en Audi, slår nummerpladen op og finder ud af, at nummeret er registreret til en Volvo. Det er en klar indikation på, at bilen kan være stjålet, og så kan medlemmerne også give den information med til politiet, forklarer Ali Qais.

»Det er vigtigt for mig at understrege, at vi ikke udøver selvtægt. Vi skal ikke ud og lege politi eller helte. Vi er et naboværn – man kan også godt kalde det er vagtværn – men vi holder øje. Vi vil gerne sende et budskab til de kriminelle om, at vi holder øje med alt mistænkeligt i Tårnby, og hvis vi ser noget, så ringer vi straks til politiet,« siger han.

Ali Qais og hans familie har ikke selv været udsat for røveri, så for ham er det mest af alt en præventiv indsats for at skabe tryghed om sin familie.

»Når man har børn og bor i sådan en by, er det vigtigt, at der er tryghed. Det er ikke sjovt, når naboen har haft et hjemmerøveri, og man vil helst ikke tænke på, at man selv kan blive udsat for det samme.«

I sidste uge blev et ældre ægtepar i 70’erne truet med kniv og pistol under et hjemmerøveri på Tårnbyvej i Kastrup.

Da røverne havde endevendt hjemmet, tvang den ene den ældre kvinde rundt til flere hæveautomater, inden røverne bandt ægteparret fast i deres hjem.

I starten af juli blev også en 70-årig kvinde udsat for et hjemmerøveri på Følfodvej i Kastrup, imens en 82-årig mand fra Kastrup i maj blev stukket med kniv i ansigtet og fik flere slag i hovedet med et kosteskaft under et hjemmerøveri. Mandens dankort blev misbrugt, og han blev frarøvet kontater, ur og pas.

300-350 har meldt sig

Siden Ali Qais oprettede sin lukkede Facebook-gruppe, hvori vagterne koordineres, i lørdags, har mellem 300-350 medlemmer, fortæller han.

Skal oprettelsen af jeres naboværn ses som en kritik af, at politiet ikke gør deres arbejde i området tilstrækkeligt?

»Nej, det er ikke en kritik. Det er politiets opgave at patruljere og skabe tryghed, men i og med at vores lokale politistation er blevet lukket, er der borgere, der bliver udsat for sådan nogle ting her, og så begynder beboere at føle sig utrygge,« siger Ali Qais, der oplever, at der er kommet flere røverier i området i løbet af det seneste år.

Hos Københavns Politi har vicepolitiinspektør Jakob Søndergaard ikke konkrete tal på, hvorvidt der har været flere røverier i områderne omkring Tårnby og Kastrup de seneste måneder, og han kan ikke genkende historien om, at den lokale politistation skulle være lukket. Der ér betjente på Tårnby Politistation, siger han.

Jakob Søndergaard ønsker ikke at forholde sig til, om det er en god idé, at borgere opretter vagtværn for at øge trygheden i deres nærområde, men siger:

»Men jeg vil opfordre borgere til at passe på sig selv, så de ikke bringer sig i situationer, som er rigtig dumme for dem.«

»Politiet er sat i verden for at løse politiopgaver – og det gør politiet,« siger han.