Borgere ønsker flere undskyldninger fra politiet

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har været til eksamen. Mange borgere ønsker at blive hørt.

Mange politifolk har en fjendtlig indstilling overfor Den Uafhængige Politiklagemyndighed, viser en evaluering (arkivfoto). Politiet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uafhængigheden af politiet er øget. Men der er fortsat ret stor utilfredshed med, hvordan afgørelser af klager over politiet falder ud.

Det er en af konklusionerne i en evaluering af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP.

Myndigheden kom til verden i 2012, og siden da har flere og flere borgere ønsket at klage over ordensmagten. Grimme ord, hårde slag med staven og pistolskud ligger i sagsbunkerne.

Men den måde, klager håndteres på, tilfredsstiller ikke borgernes behov for at få anerkendt, at de har været udsat for noget forkert. Det konkluderer Lars Holmberg, der er lektor i kriminologi, og som står bag evalueringen.

Myndigheden skal nemlig først og fremmest undersøge, om det kan bevises, at en betjent har gjort noget galt eller ej.

Denne stramme opgave kan være forklaringen på, at antallet af tilfredse borgere ikke er steget, selv om der er etableret en mere uvildig myndighed.

»Klagerne ønsker mange ting ud over straf og irettesættelse: Undskyldninger, ændringer i politiets praksis og ledelsesmæssigt fokus på uhensigtsmæssig adfærd,« skriver Lars Holmberg.

»Det er min tolkning, at mange ønsker anerkendelse af deres oplevelse og en form for genoprettelse af den krænkelse, de synes, de har lidt. Den slags er politiklagesystemet ikke i stand til at tilbyde ret mange klagere,« hedder det.

/ritzau/