Borger til Danmarks Statistik: »Jeg finder det utrolig provokerende, at jeg efter næsten 50 år i Danmark skal svare på den slags spørgsmål«

Berlingske har fået indsigt i nogle af de henvendelser, som bekymrede og vrede borgere har sendt til Danmarks Statistik på grund af en spørgeskemaundersøgelse om opholdsgrundlag. De afslører frustration over udlændingedebatten og mistillid til udlændninge- og integrationsministeren.

Flere indvandrere er blevet nervøse, efter Danmarks Statistik har sendt et brev ud, hvor de spørger til deres opholdsgrundlag. Også nye statsborgere, som disse på billedet, kan have modtaget et brev. Det skal understreges at dem, som optræder på dette arkivfoto fra 2012, ikke nødvendigvis er dem, der har kontaktet Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

»Hvornår er man fuldgyldig dansk statsborger?«

»Jeg vil fremover bede mig fritaget for sådanne uanstændige breve fra jer!«

»Hvorfor spørger I om sådan noget pjat?«

Sådan lyder nogle af de henvendelser, Danmarks Statistik har fået, efter den statslige institution har spurgt 135.000 borgere, der er født uden for Danmark, hvilken opholdstilladelse de fik, da de indvandrede til landet.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, har undersøgelsen gjort flere nervøse og vrede.

Danmarks Statistik oplyser nu, at undersøgelsen har affødt cirka 600 henvendelser. Bo Bilde, der er chefkonsulent i DST Survey, vurderer uden at have talt efter, at de fleste handler om tekniske udfordringer, men at cirka 100 kan karakteriseres som klager.

»Jeg væmmes«

En aktindsigt afslører ordlyden i nogle af klagerne:

»Jeg finder det utrolig provokerende, at jeg efter næsten 50 år i Danmark skal svare på den slags spørgsmål, så jeg har valgt ikke at indsende spørgeskemaet,« lyder det fra en borger.

En anden skriver:

»Som jeg ser det, kan resultatet af spørgsmålene nemt drejes i en misvisende retning. Sådan er det ofte med statistikker. Bestilleren kan få resultatet til at falde ud nøjagtigt, som de ønsker det, og i dette tilfælde er jeg bange for, at det bliver brugt til endnu en gang 'dem mod os'«.

En tredje skriver på engelsk, at vedkommende ikke vil deltage i undersøgelsen på grund af mistillid til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Borgeren »væmmes« ved de direktiver og love, ministeren har stået i spidsen for, og som »er rettet imod at få mig til at føle mig som en uønsket andenrangsborger i Danmark«, lyder det.

Anonym borger

»Jeg beklager. Prøv mig gerne igen, når vi har en mere hæderlig minister på posten.«


En fjerde borger skriver i mildere vendinger en kritik af ministeren:

»Da jeg læste, at det er i samarbejde med Udlændingeministeriet, kunne jeg mærke, at jeg synes så ringe om Inger Støjbergs måde at forholde sig til udlændinge på, at jeg tabte al lyst til at deltage. Jeg beklager. Prøv mig gerne igen, når vi har en mere hæderlig minister på posten.«

En femte borger skriver: »Jeg er blevet bombarderet med, om jeg har ret til at være i Danmark. Jeg har faktisk boet her, siden jeg var seks år gammel, og arbejdet siden jeg var 22 år«.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

Uheldig timing

Chefkonsulent Bo Bilde understreger, at der er tætte skotter mellem Danmarks Statistik og andre, herunder ministerier.

»Vores oplysninger bruges til statistik og ikke andet,« siger han.

De mange henvendelser har også fået Danmarks Statistiks rigsstatistiker, Jørgen Elmeskov, til tasterne. På den statslige institutions hjemmeside skriver han, at undersøgelsens timing har været uheldig. Brevene lander i borgernes e-boks midt i en valgkamp med en ophedet debat om indvandring.

»Sammenfaldet har (...) skabt frygt for, hvad oplysningerne skal bruges til, eller hvad de på sigt kan bruges til. Derfor er det særdeles vigtigt at understrege, at de oplysninger, Danmarks Statistik indsamler og bearbejder, alene er til statistik og ikke til at sige noget om enkelte borgere,« understreger han.

Undersøgelsen af opholdsgrundlag laves, fordi Danmarks Statistik mangler viden om opholdsgrundlaget for de personer, der er kommet til Danmark før 1997.