Borger efter optøjer på Bryggen: »Jeg er spændt på, hvad der sker i morgen«

Årets EM-slutrunde begynder fredag og bliver vist på storskærme på Islands Brygge, hvor der den seneste tid har været flere optøjer. Flere borgere holder vejret. Der er styr på det, lyder det fra politiet.

Foto: Betina Garcia. Der var fyldt op med mennesker på Bryggen ved flere af storskærmsarrangementerne under VM-slutrunden i 2014. 30. juni spillede Holland mod Mexico i ottendedelsfinalen og vandt 2-1 (arkivfoto).
Læs mere
Fold sammen

Fodboldens EM-slutrunde står for døren, og med den følger flere storskærms-arrangementer på Islands Brygge.

Arrangementer som glæder mange københavnere, der kan se de store kampe i fællesskab i det fri, men også arrangementer som bekymrer flere beboere på og omkring Islands Brygge.

Den seneste tid har der flere gange været optøjer på Bryggen, som området også kaldes. To grupperinger er ved flere lejligheder kommet op at slås om, hvem der har »retten til« området. Optøjerne opstod ifølge flere beboere, som Berlingske tidligere har talt med, efter VM-slutrunden i 2014, hvor der også var opsat storskærme, og det har fået flere beboere til at bekymre sig om udviklingen under den kommende slutrunde.

»Jeg kan godt føle mig utryg, hvis jeg sidder dernede med mit barnebarn, og jeg tager ikke derned, hvis der er mange unge mennesker og heller ikke efter kl. 15-16, hvor der kan risikere at opstå uroligheder,« siger Arne Svendsen, der er født og opvokset på Bryggen. Han understreger dog også, at han normalt ikke er utryg, når han færdes i området, og at han har stor tillid til politiet.

Derfor er han heller ikke særligt bekymret for storskærmsarrangementerne, fortæller han. Men selvom bryggeboeren med egne ord elsker fodbold, overvejer han alligevel fortsat, om han selv skal ned og deltage i festlighederne.

»Der er nogle højrisikokampe«

»Jeg skal i hvert fald ikke ned og se kampe, hvor for eksempel Tyrkiet eller Kroatien spiller. Der er nogle højrisikokampe, og så er det ikke det mest smarte at gå derned. Der kommer nogle af de tilskuere, der har et mere hidsigt temperament,« vurderer Arne Svendsen, der til dagligt arbejder på en bemandet legeplads på Bryggen, hvor han jævnligt høre børn og forældre udtrykke bekymring for urolighederne i Havneparken.

Også Anne Mouritzen, der har boet i området i fem år, er særligt opmærksom på, hvordan arrangementerne i Havneparken på Bryggen forløber.

»Jeg er spændt på, hvad der sker i morgen (hvor EM starter, red.). Som jeg forstår det, er det netop de plæner, som de to bander kæmper om, hvor DR stiller storskærmen op,« siger hun, men understreger også flere gange, at hun har indtryk af, at både politi og DR, der står bag storskærmsarrangementerne, har styr på det. Derfor er hun også selv tryg ved at tage på Bryggen og se en kamp eller to.

Ligesom flere bryggeboere, som Berlingske talte med i forbindelse med optøjerne i maj, oplevede Anne Mouritzen, at urolighederne begyndte i forbindelse med VM i 2014. Dengang blev Bryggen »opdaget«, fordi området kom i fjernsynet, vurderer hun, og siden er urolighederne taget til - især i perioder med godt vejr.

Tillid til politiet

Det var tilfældet de første uger af maj, hvor urolighederne kulminerede med et masseslagsmål i Havneparken 13. maj. Det fik Københavns Kommune med overborgmester og bryggeboer Frank Jensen (S) i spidsen til at gå ind i sagen, og kommunen indkaldte borgerne i området til et møde om sagen sidst i maj. Samtidig blev politiets patruljeringer hyppigere på havnefronten.

Det mærkede Anne Mourtizen straks, der tit ser politibiler patruljere på sine cykelture langs Bryggen. Omvendt har Arne Svendsen ikke oplevet, at tiltagene har ændret noget.

»Jeg har ikke indtryk af, at situationen er blevet bedre. Der kører stadig mange af de typer rundt i store biler og viser sig frem. Jeg ved ikke, om der har været masseslagsmål, men der har været gang i den. Jeg tror ikke, de har sluppet overfladen endnu,« siger han.

Hos Københavns Politi har man fortsat ekstra fokus på området, men tager de kommende arrangementer i Havneparken med ro.

Politi: Vi lytter til tidligere erfaringer

»Når det er godt vejr, så er der flere mennesker, når det er dårligt vejr, så er der færre. Det er vi vant til at håndtere,« siger vicepolitiinspektør Henrik Møller Jakobsen.

Men gør I noget specifikt på Bryggen, nu hvor I ved, at der bliver sat de her storskærme op, og derfor kan være risiko for, at der kommer rigtig mange mennesker?

»Der har også været rigtig mange mennesker de andre uger. Jeg kan bare sige, at vi har nogle prioriterede områder rundt omkring i byen og et af dem er Bryggen. Vi er klar over, at der bliver sat storskærme op og laver så en konkret vurdering af behovet.«

Hvad betyder det, at det er et prioriteret område? Hvordan sætter I ind?

»Der er steder, hvor vi siger: Hvis du ikke har andet at lave, så skal du i hvert fald være derude. Bryggen er et af de steder,« siger Henrik Møller Jakobsen og uddyber:

»Vi lytter til den terrortrussel, vi får fra PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.), og så ser vi på, hvad det er for et segment, der skal se fodbold, hvad der skete sidste gang, da der var storskærm og fodbold, hvad der har været af episoder gennem tiden - og ud fra det lægger vi en passende politiindsats.«

EM-festen skydes i gang fredag og varer frem til 10. juli, hvor finalen spilles.