Borgen bruger store kugler mod terror

Københavns Kommune og Christiansborg er blevet enige om at terrorsikre Slotspladsen med en lang række granitkugler med en diameter på 110 centimeter.

Et bud på, hvordan granitkuglerne omkring Christiansborg Slotsplads kan blive placeret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mange diskussioner, møder, skitser og forslag er Folketinget og rådhuset i Københavns Kommune langt om længe blevet enige om, hvordan en endelig og permanent terrorsikring af Christiansborg Slotsplads skal se ud.

Slotspladsen har efter anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) været midlertidigt terrorsikret med bornholmske granitblokke og såkaldte pullerter siden 2013. Dermed kan uvelkomne køretøjer ikke komme ind til selve Christiansborg og magtens centrum.

Siden har Folketinget forslået at gøre sikringen permanent med en vold eller mur rundt om pladsen, der er blevet beskrevet som en slags bølge, 1,20 meter høj og med en 50 grader stejl skråning. Men det har pladsens ejer, Københavns Kommune, sagt nej til med henvisning til, at »folkemængder i bevægelse kan trykke personer ned ad skråningen, så de falder og kommer alvorligt til skade« og »bliver trampet eller trykket alvorligt af andre personer, der skubbes ned ad skråningen«.

Derfor er Christiansborg nu kommet med et nyt udspil, hvor granitblokkene bliver erstattet af store kugler, der »tænkes udført i lys nordisk granit med en mat overflade«. Kuglerne bliver 110 centimeter i diameter, og der vil stadig være sænkepullerter, så de er muligt at køre biler til og fra pladsen. Selve pladsens »materiale vil være granit, der også er anvendt på slottets facade og karakteriserer Slotsholmens øvrige belægninger«.

Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), mener, »der er fundet en god løsning« og siger på vegne af kommunen »ja og ja tak« til udspillet fra Borgen. Teknik- og miljøudvalget gav forleden sin velsignelse til udspillet, og borgmesteren kan ikke forestille sig andet, end at borgerrepræsentation efter sommerferien vil give et endeligt kommunalt ja til pladsen med de mange kugler.

»Det er ikke en uvigtig plads. Den betyder noget for Købehavn og for byens liv,« siger han om Slotspladsen, der gennem årene har lagt brosten til endog meget store demonstrationer:

»Vi anerkender Folketingets ønske om mere sikkerhed.«

Formand for Folketingets præsidium, Pia Kjærsgaard (DF) er »lettet over«, at pladsen nu er på plads.

»Det har været en lang proces. Der har været så mange møder. Med kommunen, politiet, PET og arkitekter, så ja, jeg er lettet,« siger hun:

»På den her måde lever vi op til anvisningerne fra PET. Det skal nok blive pænt, når det nu ikke kan være anderledes. Men jeg havde da helst været foruden. Det er ærgerligt, at vi overhovedet er nødt til at sikre pladsen.«

Når PET anbefaler en områdesikring af Christiansborg, er det bl.a. for at kunne forbygge angreb som det i 2011, da norske Anders Breivik med en bilbombe dræbte otte og sårede 200 i Oslos Regjeringskvartalet.

Hele projektet med at områdesikre Slotspladsen med kugler, belægning, nye træer osv. løber op i cirka 50 millioner kroner og bliver bekostet af staten. Selve arbejdet begynder om et års tid.

Og de midlertidige granitblokke fra Bornholm? De bliver sat til salg.