Boom i psykisk syge kriminelle indvandrere

På landets eneste hospital for sindssyge kriminelle, Sct. Hans Hospital, har næsten halvdelen af patienterne anden etnisk baggrund end dansk. Den stærke overrepræsentation er ikke kun et problem i Danmark.

For blot ti år siden udgjorde indvandrere kun et lille mindretal af de indlagte på Sct. Hans Hospital. Men i dag belægger de næsten halvdelen af hospitalets sengepladser. Arkivfoto: Bo Tornvig Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de sidste ti år har landets eneste retspsykiatriske sygehus, Sct. Hans Hospital, oplevet en eksplosion i antallet psykisk syge, der har anden etnisk herkomst end dansk.

For blot ti år siden udgjorde indvandrere kun et lille mindretal af hospitalets indlagte. Men i dag belægger de næsten halvdelen af hospitalets sengepladser.

Ingen af dem kommer frivilligt på hospitalet. De er havnet der, fordi de har begået kriminalitet. Men på grund af deres sindssygdom har de fået en behandlings- eller anbringelsesdom på hospitalet.

Over en fjerdedel af de psykisk syge har begået drab eller forsøgt at dræbe, og størstedelen er dømt for at have begået anden personfarlig kriminalitet, f.eks vold mod andre.

Ledende overlæge på Sct. Hans Hospital, Helle Hougaard, er alvorligt bekymret over de seneste års boom i antallet af patienter, der ikke har dansk baggrund.

»Vi har afsnit, hvor størstedelen af patienterne har anden etnisk baggrund end dansk. Og de er blandt nogle af landets mest alvorligt psykisk syge. Den store overrepræsentation af sindslidende med anden etnisk herkomst er en af vores vigtigste hovedudfordringer,« siger Helle Hougaard og fortsætter:

»Jeg frygter for den fremtidige udvikling. For vi kender ikke årsagerne til, hvorfor der er en så stor overrepræsentation af dem i retspsykiatrien,« forklarer hun.

Indtil videre har hospitalet primært behandlet førstegenerationsindvandrere fra Mellemøsten, som kom til Danmark i løbet af 1980erne.

Frygter for næste generation
Derfor frygter overlæge Helle Hougaard for andengenerationsindvandrernes tilstand. Skizofreni udvikles nemlig først i løbet af de sene teenageår og frem til midten af tyverne.

»Jeg er bekymret for, hvor mange af de svært utilpassede unge fra Vollsmose og Blågårds Plads vi kommer til at have indlagt her hos os i fremtiden,« forklarer hun.

Alle mennesker har en medfødt sårbarhed for at udvikle skizofreni, som er den sygdom, de fleste på Sct. Hans Hospital lider af. Skizofrene hører stemmer og oplever ikke virkeligheden som andre gør det. De kan også lide af hallucinationer. Forskerne ved, at bl.a. miljømæssige forhold kan afgøre, om sygdommen bryder ud.

»Meget få af de indlagte er flygtninge, så der er ikke tale om, at patienterne bliver kriminelle skizofrene, fordi de har en traumatiseret flygtningebaggrund.

Netop derfor må vi forske i, hvorfor de er så stærkt overrepræsenterede. For så længe vi intet gør ved årsagerne til denne tendens, vil der komme flere og flere,« forklarer Helle Hougaard.

Psykisk syge kriminelle indvandrere er ikke kun et dansk fænomen.

Undersøgelser fra store dele af den vestlige verden - bl.a. England, Belgien og Nordamerika - viser, at der er tale om en generel overrepræsentation af indvandrere i retspsykiatrien. Enkelte undersøgelser peger på, at mennesker, der har flyttet land og kultur, har en lidt større risiko for at udvikle skizofreni end andre.

»Men det er langt fra en fyldestgørende forklaring,« mener overlæge