Boom i piger, der får HPV-vaccine

Der er sket en fordobling i antallet af piger, der påbegynder HPV-vaccinationsprogrammet, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Der er sket en fordobling i antallet af piger, der påbegynder HPV-vaccinationsprogrammet, viser nye tal fra Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE

Efter en dramatisk nedgang i antallet af piger, der lod sig HPV-vaccinere mod livmoderhalskræft, ser udviklingen nu ud til at vende.

Antallet af HPV-vaccinerede piger er således fordoblet fra 2016 til 2017, fremgår det af nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Hér kæder man bl.a. udviklingen sammen med den oplysningskampagne, der er gennemført det seneste års tid, efter at et kritisk TV-program havde fået tilslutningen til HPV-vaccinationsprogrammet til at styrtdykke.

»Det er meget positivt, at vi nu ser denne store stigning i tilslutningen til HPV-vaccinationsprogrammet. Det er udtryk for, at forældrene igen har opmærksomheden rettet på hovedformålet med vaccination nemlig at forebygge livmoderhalskræft hos deres døtre,« siger afdelingslæge på SSI Palle Valentiner-Branth.

Ifølge en opgørelse var der i 2017 i alt 30.974 piger, der begyndte på HPV-vaccinationsprogrammet i 2017 mod 15.237 piger i 2016. 2017-tallet er også betydeligt højere end i årene forud for TV-programmet, hvor adskillige piger stod frem og berettede om alvorlige bivirkninger, de mente at kunne kæde sammen med HPV-vaccinen.

Således skal man tilbage til 2012 for at finde et lige så højt antal HPV-vaccinerede, nemlig 31.794.

Ud over oplysningskampagnen, som blev sat i gang sidste år, mener SSI, at den fornyede tillid til vaccinationsprogrammet også kan hænge sammen, at der er publiceret flere videnskabelige artikler, som understøtter vaccinens »sikkerhed og effekt«.

Oplysningskampagnen, »Stop HPV«, som også fik massiv støtte fra lægeside og patientorganisationer, har desuden været særlig synlig på de sociale medier, hvor den vurderes at have nået en del tvivlende forældre, der ikke søger viden hos egen læge eller på myndighedernes hjemmeside.