Boom i bandit-firmaer

Brugen af vikarer i bygge- og anlægsbranchen vokser eksplosivt. Det samme gør antallet af lyssky vikarbureauer, der formidler øst-arbejdere til job med lav løn og usle arbejdsvilkår.

Massiv underbetaling på helt ned til 30 kr. i timen, alenlange arbejdsdage uden løn for overarbejde og otte mand stuvet sammen på et lille hummer.

Det er den barske virkelighed for et stigende antal østeuropæiske arbejdere, der bliver hentet til Danmark af lyssky vikarbureauer og solgt videre til den arbejdskrafthungrende bygge- og anlægsbranche, ofte uden den lovpligtige arbejdstilladelse.

»Vi hører stadig oftere, at der kommer østeuropæisk arbejdskraft ind i en virksomhed via vikarbureauer, uden at ansættelsen overholder overenskomsten og de danske arbejdsnormer,« siger forbundssekretær i Dansk Metal Claus Jensen.

Væksten i antallet af sager kommer i kølvandet på, at bygge- og anlægsbranchen på et år har fordoblet brugen af vikarer til 2,8 mia. kr. og nu overgår sundhedssektoren som storforbruger af løstansatte.

»Disse bureauer har set muligheden for at tjene hurtige penge på kombinationen af mangel på arbejdskraft og billige østeuropæere,« siger arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra FAOS på Københavns Universitet. Han har beregnet, at hver tiende østeuropæiske arbejder er vikar. I den samlede arbejdsstyrke er det blot en ud af hundrede.

Byggeriets arbejdsgivere erkender problemet. »Vi har hørt om bureauer, der ikke ligefrem har anstrengt sig for at leve op til reglerne. Dem skal vi have luget ud i,« siger Thomas Gyldal Petersen, konsulent i Dansk Byggeri.

Dansk Metal har allerede løst flere konkrete sager via det fagretlige system.

»Vi har intet problem med, at brugen af vikarer i branchen er i vækst, men det skal foregå på en ordentlig måde,« understreger Claus Jensen.