Bonnichsen om Jordan-spor: Glem ikke at se indad

Hans Jørgen Bonnichsen advarer mod at stirre sig blind på Omar El-Husseins radikalisering i Jordan. Det er herhjemme, han har opført sig ekstremt, påpeger den tidligere PET-chef.

ARKIVFOTO 2006 af Tidligere chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var det i Jordan, at kimen til Omar El-Husseins radikalisering blev lagt?

Jyllands-Posten har talt med flere jordanske venner til gerningsmanden bag terrorangrebene i København, og en af dem fortæller, at han introducerede El-Hussein til islam i en lokal moske i byen Irbid.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen mener, at PET bør se nærmere på sporet og undersøge, om rejsen til Jordan har haft betydning for terroristens udvikling. Men han advarer samtidig mod at fokusere entydigt på, om radikaliseringen er sket i udlandet.

»Vi er tilbøjelige til hele tiden at søge udad, når vi søger forklaringer på ekstremisme og terror. Det er jo det letteste. Men man kan blive radikaliseret alle steder, bare man har en internetforbindelse,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

»Vi må ikke glemme, at vi selv har fostret Omar El-Hussein. Han er født og opvokset i Danmark, og selv om det ikke nødvendigvis er vores skyld, at han er blevet terrorist, så er det herhjemme, at den største fare ligger,« siger han.

Den tidligere PET-chef fremhæver Omar El-Husseins lange række af voldsforbrydelser som en advarselslampe, der lyste klart i årene op til terrorangrebene:

»Vi har at gøre med en mand, der fuldstændig umotiveret stikker med kniv i et S-tog. Og nu kan vi læse, at han overfaldt en taxachauffør, der udtalte sig kritisk om profeten Muhammed. Man får indtrykket af en psykisk ustabil person med et højt aggressionsniveau, grænsende til det psykopatiske.«

Hans Jørgen Bonnichsen frygter, at fokus på udlandet kan få myndighederne til at miste fokus på den hjemlige ekstremisme.

»Se på regeringens terrorinitiativ, hvor en stor del af pengene skal gå til Forsvarets Efterretningstjeneste og overvågning i udlandet. Man bruger kikkert, hvor man burde bruge spejl,« siger han.