Bonnichsen: Ny PET-chef et utraditionelt og klogt valg

Den nye PET-chef er ikke en »spradebasse«, der ender på formiddagsavisernes forside, vurderer den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overraskende, men velvalgt. Sådan lyder karakteristikken af den nye PET-chef, Jens Madsen, fra den tidligere operative chef i tjenesten, Hans Jørgen Bonnichsen.

Den nuværende leder af Bagmandspolitiet - officielt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - blev fredag udnævnt som ny chef for PET fra 1. januar 2014.

»Han er særdeles velvalgt og har om nogen formået at hive SØIK op på et niveau, som gør, at alle har respekt for den indsats, der lægges for dagen i den afdeling, han har været leder for,« siger Hans Jørgen Bonnichsen, der fremhæver Madsens evner til at skabe samarbejde mellem forskellige faggrupper.

»Han har været i stand til at formidle et fornuftigt samarbejde mellem jurister og politifolk, som SØIK er kendt for. Det er i sig selv en kvalifikation. SØIK arbejder også - ligesom PET - på tværs af landegrænser,« siger Hans Jørgen Bonnichsen, der også peger på, at Bagmandspolitiet har et indgående samarbejde med PET om terrorfinansiering.

Bonnichsen beskriver også den nye PET-chef, der tiltræder stillingen 1. januar 2014, som et utraditionelt valg, fordi han ikke kommer fra Justitsministeriets interne organisation.

»Det strider lidt imod traditionerne, at man vælger en person uden for ministeriets rækker. Men det er nok klogt at lægge afstand til ministeriet. Det ville være yderst risikabelt, hvis man valgte en, som efterfølgende fik et klip i øret,« siger Hans Jørgen Bonnichsen med henvisning til den interne undersøgelse, som justitsminister Karen Hækkerup (S) har iværksat i kølvandet på Morten Bødskovs (S) afgang som minister.

Modsat sin forgænger vil Jens Madsen ikke være en person, der havner på formiddagsavisernes forside, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

»Han er på en på alle mulige måder en beskeden person, som ikke gør megen væsen af sig selv. Han har en vis form for ydmyghed, men også en god fingerspidsfornemmelse for tingene,« siger han.

»Jens Madsen er ikke en spradebasse, der ender på forsiden af Ekstra Bladet, men det er heller ikke det, PET har brug for. Man har brug for en seriøst arbejdende person, som kan formidle et godt samarbejde internt i forhold til medarbejderne og eksternt i forhold til de internationale relationer,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.