Bonnichsen: Fremragende PET-arbejde

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har med agenten Morten Storm gjort et fremragende stykke efterretningsarbejde, hvis den utrolige historie holder vand, mener den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

ARKIVFOTO. Forhenværende PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har med agenten Morten Storm gjort et fremragende stykke efterretningsarbejde, hvis den utrolige historie holder vand. Det mener den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Det er Morgenavisen Jyllands-Posten, der søndag fortæller historien om danskeren Morten Storm, der igennem seks år har infiltreret terrororganisationen al-Qaeda for PET og CIA.

Morten Storm fortæller til avisen, hvordan PET var involveret i amerikanske CIAs plan om at opspore al-Qaeda-lederen Anwa al-Awlaki, før han blev dræbt 30. september 2011 i et amerikansk droneangreb efter ordre fra den amerikanske præsident, Barack Obama.

- Hvis historien holder, så er det et stykke fremragende efterretningsarbejde. Hvis man ved hjælp af en dansk indsats er i stand til at komme helt tæt på al Qaedas sidste håb og finde ud af, hvad der er hans intentioner, hvad han er i stand til - og om det er noget, der har betydning for Danmark og danske interesser. Det er stærkt efterretningsarbejde, siger Hans Jørgen Bonnichsen til bt.dk.

Den tidligere PET-chef fortæller, at der siden Anden Verdenskrigs afslutning har været tætte bånd mellem den vestlige verdens efterretningstjenester.

- Man er totalt afhængige af hinanden. Den ene dag er det CIA, der leverer oplysninger, og den anden er det så PET, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Chefen for PET, Jakob Scharf, siger i en pressemeddelelse, at ‘anvendelsen af kilder er helt afgørende for PET’s muligheder for at kunne identificere og imødegå konkrete trusler mod den nationale sikkerhed og mod danske interesser i udlandet, og anvendelsen af kilder sker i de konkrete tilfælde i overensstemmelse med de regler og retningslinjer, som regulerer PET’s virksomhed.’

PET-bossen afslutter sin pressemeddelelse således:

- Det bemærkes imidlertid, at PET hverken deltager eller på anden vis yder bistand i operationer, der har til formål at dræbe civile. PET har således heller ikke bidraget i forbindelse med den militæroperation, der førte til drabet på al-Awlaki i Yemen, skriver Jakob Scharf.