Bondo: Sammenbrud i forhandlingen er absurd

Danmarks Lærerforening står dybt uforstående over for, at KL natten til onsdag har meldt ud, at de anser forhandlingerne som værende brudt sammen.

ARKIVFOTO. Tirsdag d. 26. februar 2013 indledtes det afsluttende forhandlingsmøde mellem KL og Lærernes Centralorganisation hos KL i København. Her ses Anders Bondo Christensen, formand for Lærernes Centralorganisation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

»Jeg er fuldstændig målløs over, at KL erklærer et sammenbrud. Det er der slet ingen grund til. Der har ikke været optræk til skyggen af et sammenbrud.«

Sådan siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, til Berlingske Nyhedsbureau natten til onsdag, kort tid efter, at KL i en pressemeddelelse har meldt ud, at forhandlingerne om lærernes arbejdstid er brudt sammen.

»Omkring klokken 19.30 tirsdag aften sendte vi en liste til KL med bud på supplerende regler. Så vi sad bare og ventede på svar fra dem, da vi fik en opringning om, at de havde sagt, forhandlingerne var brudt sammen,« fortæller Anders Bondo Christensen.

Ifølge ham har lærerne tilbudt at undervise 25 timer om ugen, at diskutere tilstedeværelse på skolen og løse aktivitetstimer uden forberedelse samt gå ind på samme overenskomst som skolepædagogerne.

»Vi har brugt den sidste forhandling på at drøfte KLs forslag og efter aftale formuleret nogle spørgsmål, vi gerne ville have svar på. Det drejede sig om, hvordan vi kunne få helt normale bestemmelser med ind i KLs udspil. I stedet for at få de ønskede svar ringede Michael Ziegler (KLs chefforhandler, red.) klokken 1 og fortalte, at forhandlingerne var brudt sammen,« siger Anders Bondo Christensen og understreger, at lærerne ikke har afvist nogen krav, ej heller stillet ultimative krav.

»For Lærernes Centralorganisation (LC, red.) er forhandlingerne på ingen måde brudt sammen. Vi er parate, hvis KL ringer,« siger Anders Bondo Christensen.

Kort efter klokken 1 natten til onsdag udsendte KL en pressemeddelelse om, at forhandlingerne var brudt sammen. Her fremgik det blandt andet, at LC ifølge KL havde afvist at komme med konkrete bud på, hvilke supplerende regler, LC mener, der er behov for i KLs arbejdstidsmodel.

»Det er meget nedslående. LC er på intet tidspunkt gået i realitetsforhandlinger med afsæt i vores krav. Vi har forhandlet indgående om det her tema igennem de seneste måneder. Desværre uden resultat. I sådan en situation må én af parterne på et tidspunkt trække en streg i sandet og tage ansvaret for at konstatere, at forhandlingerne er brudt sammen. KLs bestyrelse vil inden for de nærmeste dage tage stilling til det videre forløb. Dette er en alvorlig situation,« udtalte KLs chefforhandler, Michael Ziegler, i pressemeddelelsen.