Bomberyddere har mere travlt end nogen sinde

Siden nytår har forsvarets bomberyddere rykket ud rekord mange gange for at fjerne ueksploderet fyrværkeri. En mere opmærksom befolkning er skyld i travlheden, mener forsvarets ammunitionsrydderne.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Aldrig tidligere har forsvarets bomberyddere været tilkaldt for at fjerne ueksploderet fyrværkeri så mange gange som i den første uge af januar i år.

Helt præcist har landets bombeeksperter fra Skive og Amager rykket ud 131 gange siden nytår. Det er næsten fem gange så ofte som sidste år, hvor de i den første uge af januar kun måtte rykke ud i 28 tilfælde, mens tallet i 2005 var 15.

»Det er helt sindssygt i øjeblikket,« siger major Poul Nedergaard, chef for Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, om det meget overarbejde bombeholdene er på for tiden.

Han fortæller, at det som oftest er krysantemumbomber eksperterne må rykke ud til. »Det er uhyggeligt farligt fyrværkeri, som de sidste år er blevet mere og mere kraftigt. Vi har flere gange i år stødt på bomber, som er en halv meter i diameter,« siger major Poul Nedergaard.

Så sent som i går var den gal igen. Politiet i Odense måtte afspærre to områder i byens nordvestlige kvarter og tilkalde bomberydderne fra Skive, fordi der lå to krysantemumbomber med 100 meters afstand og flød.

Eksplosiv stigning
Den eksplosive stigning i ueksploderet fyrværkeri, som ligger og flyder på gaderne, nikker de genkendende til hos Københavns Politi: »Der er helt klart sket en voldsom stigning. Og der er ingen tvivl om, at krysantemumbomberne har været et modefænomen i år,« siger den central vagtleder hos Københavns Politi, Steen Mikkelsen, som ikke har nogen konkrete tal på, hvor mange gange politiet i København har tilkaldt eksperterne for at fjerne krysantemumbomber og andet farligt fyrværkeri.

Chefen for Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, major Poul Nedergaard, er ikke i tvivl om, at den væsentligste årsag til den øgede travlhed hos eksperterne er, at befolkningen er blevet meget mere opmærksom på det farlige fyrværkeri efter Seest-katastrofen og de nylige eksplosioner i Thisted:

»Borgerne er meget hurtigere til at ringe til politiet, når de har fundet noget, som måske er farligt. Og det er godt. Hellere en gang for meget end for lidt,« siger han.

Politigård ryddet
Men nogle gange kan det også komme lidt for tæt på politiet.

Så sent som i torsdags måtte politiet i Odense nemlig lukke deres egen politigård, da en velmenende borger kom forbi med en krysantemumbombe, hun havde fundet på gaden. Hun placerede den i ekspeditionen i en pose, og efter et kig på den runde kugle turde politiet ikke andet end at lukke stationen, afspærre området og vente på bomberydderne fra Skive.

»Heldigvis var de området, fordi de et par timer tidligere var i Nyborg for at fjerne en lignende bombe, så stationen var kun lukket en halv times tid,« siger vagthavende hos Odense Politi, Peter Anker.