Bomberyddere fjerner krysantemumbomber flere steder

På en strand i Nordjylland og på en genbrugsstation i Herning er der fundet krysantemumbomber, som ammunitionsryddere nu skal fjerne. Det er farligt at efterlade bomberne på den måde, advarer politiet.

To steder i Jylland er politiet lørdag blevet alarmeret om krysantemumbomber - og fredag aften udbrændte en bus, formentlig på grund af endnu en af de ulovlige bomber.

»Der er blevet indleveret en krysantemumbombe på genbrugsstationen i Herning. En ukendt person har indleveret bomben her i formiddag - nok fordi vedkommende ville af med den,« siger vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Ole Vanghøj.

Politiet har tilkaldt bomberydderne, EOD, der lørdag middag er på vej til genbrugspladsen for at fjerne bomben på forsvarlig vis.

Samtidig har Nordjyllands Politi afspærret et område på et par hundrede meter af stranden ved Hals i Nordjylland.

»Det var en, der var ude og gå tur, som fandt de to krysantemumbomber og ringede til os,« fortæller vagtchefen ved Nordjyllands Politi.

Også her er ammunitionsrydderne fra EOD tilkaldt for at fjerne de farlige bomber.

»Krysantemumbomberne er blevet endnu mere farlige, fordi de er blevet ustabile af at være blevet våde,« siger vagtchefen.

Politiet vil nu forsøge at finde ud af, hvem der har kastet bomberne i havet - og om der eventuelt er en sammenhæng til de to ulykker med de ulovlige krysantemumbomber, der nytårsaften kostede tre mænd livet i Nordjylland.

Politiet formoder, at det også var en krysantemumbombe, der sent fredag aften eksploderede i en bus i Ikast.

»Vores teknikere har undersøgt bussen her til morgen, og de har konstateret, at det i hvert fald er en eller anden form fyrværkeri - formegentlig en krysantemumbombe - der har været placeret i bussen. Men heldigvis var der ikke nogen, der kom noget til,« siger Ole Vanghøj.

Han kalder det »vanvittigt«, at der er fundet flere krysantemumbomber på steder, hvor de risikerer at gøre skade på folk.

»Man skal ringe til politiet på 114, hvis man enten finder en krysantemumbombe eller selv er i besiddelse af en. Man skal ikke begynde at flytte rundt på det og aflevere det på genbrugspladser eller kaste det i havet. Det er fuldstændig vanvittigt,« siger Ole Vanghøj.