Boligselskaber: Vi blander beboerne

Vi gør en stor indsats for at blande beboerne, fastslår Boligselskabernes Landsforening, efter en ny analyse har dokumenteret, at mange indvandrere bor i de samme postnumre.

Folk bosætter sig i blandt naboer, der ligner dem selv og de er trygge ved.

Sådan lyder forklaringen fra Bent Madsen, direktør i Boligselskabernes Landsforening, på resultatet af en ny analyse fra Ugebrevet A4, der konkluderer, at indvandrere klumper sig sammen i ganske få postnumre.

Men når det så er sagt, skal man ifølge direktøren ikke være i tvivl om, at der bliver gjort meget for at opnå en blandet beboergruppe i de almene boliger, der har en stor andel beboere med anden etnisk baggrund end danskere.

»Kommunerne og boligselskaberne gør rigtig meget for at sikre en blandet beboersammensætning ved hjælp af renoveringer og udlejningsinstrumenter,« siger han.

Og indsatsen fungerer, understreger Bent Madsen.

»Når man for eksempel måler på en by som København og den udlejningsaftale, der er mellem Københavns Kommune og boligselskaberne, så kan man se, at i de områder, hvor der for år tilbage var en stor andel uden for arbejdsmarkedet, der har man nu sikret, at der er flyttet flere mennesker med et arbejde ind,« siger direktøren.

Ifølge integrationskonsulent Mehmet Yüksekkaya er det boligselskabernes skyld, at indvandrere bosætter sig i de samme boligområder.

»Min erfaring viser mig, at boligselskaberne i de seneste mange år har gjort det nærmest umuligt for indvandrere at flytte ud af områder med mange indvandrere til områder, hvor der nærmest ingen indvandrere bor. Der er mange, der ønsker at flytte væk fra ghettoerne, men det kan de ikke, fordi ventelisterne er så lange,« siger han.

Det afviser direktøren for Boligselskabernes Landsforening, der repræsenterer godt 550 almene boligorganisationer.

»Der er nogen områder, hvor der er relative lange ventelister, og så er der områder, hvor der er korte ventelister. Ventelisterne er retfærdige og tager ikke hensyn til etnicitet,« fastslår Bent Madsen.