Boligselskaber: Skatteministeren lister ekstra udgift over på lejere

En ukendt momsafgift i regeringens forårspakke vil koste lejere 1.000 kroner mere om året, mener Boligselskabernes Landsforening, der retter en skarp kritik mod skatteminister Kristian Jensen (V). DF vil have en forklaring. Ministeren afviser kritikken.

Udsigt fra en lejlighed i Mjølnerparken på Nørrebro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske lejere i almene boliger skal betale 1.000 kroner mere om året i husleje. Den ekstra udgift stammer fra en hidtil ukendt moms på viceværters arbejde. Det siger Boligselskabernes Landsforening, der føler sig snydt og mener, at ændringen er blevet lusket ind ad bagdøren til skatteforhandlingerne.

»Jeg er målløs. Det er et af de groveste forsøg på lovfusk, jeg nogensinde har set,« siger formanden for Boligselskabernes Landsforening, Palle Adamsen, efter at have haft lovudkastet om moms på ejendomsadministration til høring.

Han mener, at det nærmest var et tilfælde, at de nederst i bemærkningerne fandt ud af, at der pludselig ville komme en særlig moms på viceværter ansat af boligorganisationerne.

Efterfølgende har foreningen lavet en beregning, der viser, at den planlagte moms på ejendomsadministration vil betyde en huslejestigning på 500-600 kroner om året for almene boliger. Derudover vil den ekstra vicevært-moms føje yderligere 1.000 kroner til, så den samlede ekstra udgift for lejerne bliver på mindst 1.500 kroner om året.

Svar udbedes
Beregningerne fra regeringen og Boligselskabernes Landsforening er så forskellige, at Dansk Folkeparti kræver et svar fra regeringen, inden der skal stemmes om lovforslaget.

»Vi vil tage boligselskabernes bekymring med ind til regeringen og have at vide, præcis hvordan de er nået frem til deres regnestykke,« siger Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

Ifølge Boligselskabernes Landsforenings beregninger vil det samlede provenu med ekstra moms på både ejendomsadministration og moms på viceværter løbe op i over en milliard kroner om året. Et tal, der står i skærende kontrast til de 175 millioner kroner, skatteminister Kristian Jensen hidtil har meldt ud, mener foreningen.

»Det hænger overhovedet ikke sammen med de udgiftskonsekvenser, som skønnes i lovforslaget,« siger Palle Adamsen.

Men beregningerne er næppe forkerte, mener skatteminister Kristian Jensen (V), for forslaget har været gennemset af revisorer både i Danmark og hos EU.

»Der er ikke smuglet noget ind ad nogen bagdør i en sen nattetime her,« siger skatteministeren, der ser frem til at modtage beregningerne fra Boligejernes Landsforening.