Boligminister Ole Birk Olesen: Lad os få flere højhuse i København

Ole Birk Olesen (LA) vil have højere, tættere og hurtigere byggeri i København. Men teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) advarer om, at det vil ende i mere »ensformigt«, »brutalistisk« og »ligegyldigt« byggeri.

Foto: Mads Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal sætte byggeriet frit i København.

Det mener transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) ifølge Politiken. Boligpriserne er tårnhøje i København. Udbuddet af lejligheder er lavt, mens efterspørgslen stiger. Og det er der ifølge ministeren én simpel grund til – der er ganske enkelt for få boliger.

Hvordan det problem skal løses, har Ole Birk Olesen en klar holdning til. Kommunen skal give private boligudviklere lov til at bygge højere, tættere og billigere.

Ifølge Politiken er ministerens holdning, at almene boliger er lappeløsninger på hovedstadens høje boligpriser og lave udbud af lejligheder. Nu har han bedt en række eksperter om at se ind i, hvad der reelt kunne stå i vejen for en forøgelse af boligbyggeriet i København.

»Masser af private entreprenører vil gerne bygge, men antallet af grunde, der bygges på, og antallet af boliger på de enkelte grunde er begrænset af kommunen,« siger Ole Birk Olesen til Politiken med henvisning til regler om, at i der dag blandt andet ikke må bygges boliger med mange etager i områder, hvor de øvrige bygninger er lave.

»Ensformigt, brutalistisk, ligegyldigt«

Men ifølge Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) er ministerens melding ude af trit med virkeligheden.

»Ole Birk Olesen er her ude i et faktaresistent og ekstremt ideologisk ærinde, for hans argumenter stemmer grundlæggende ikke overens med realiteterne,« siger Morten Kabell og henviser til det omfattende boligbyggeri, der lige nu står på i København.

»Vi bygger mere end nogensinde før, så måske skulle ministeren have undersøgt fakta, før han kom med den her udmelding. Vi ved godt i administrationen, at vi skal gøre plads til 100.000 nye københavnere. Det er bl.a. derfor, vi har ansat ekstra folk i lokalplanafdelingen, så vi kan banke byggeplaner gennem det politiske system hurtigst muligt. Men det er klart, at vi selvfølgelig ikke har tænkt os at opgive alt, der hedder arkitektur, kontekst, grønne områder og den slags. Ellers får vi en by, der ikke er til at bo i«.

Ifølge teknik- og miljøborgmesteren er det helt bevidst, at man i de gamle kvarterer i København har holdt fast i den såkaldte karré-højde på seks etager for at sikre lys og luft i byens gader.

»Det skaber en kvalitet, som giver gode boliger. Det er helt bevidst for at skabe en by, der hænger ordentligt sammen,« siger Morten Kabell og tilføjer, at kommunen i øvrigt har valgt at give tilladelse til at bygge højere i flere af de nye bydele, som er under opførelse.

Generelt set advarer borgmesteren mod at give bygherrer komplet frie tøjler i hovestaden.

»Så vil vi få flere byggerier som Bohrs tårn i Carlsbergbyen: Ensformigt, brutalistisk, ligegyldigt. Og i øvrigt noget, som ingen gider bo i. Når jeg læser Ole Birk Olesens forslag, om at der skal bygges højest muligt og uden reguleringer, så er det det, man får,« siger Morten Kabell.