Boligejere scorer kassen på tvangsauktioner

De seneste fem år har boligejere i gennemsnit fået 432.000 kroner i gevinst ved at sælge et hus købt på tvangsauktion.

Hammerslag. Selv om der kan være en kontant gevinst ved at købe et hus på tvang og sælge det igen, kan det være risikabelt at spekulere i. free/ Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du har mod på at blive boligejer ved en tvangsauktion, kan du over det meste af landet købe billige huse og være heldig at score en gevinst, når huset skal sælges igen.

De seneste fem år er boliger, der er blevet handlet på tvang og efterfølgende solgt i almindeligt frit salg, i gennemsnit blevet solgt 60 procent over auktionsprisen, viser tal, som Boliga har trukket, fra tvangsauktioner.dk.

Det svarer til, at boligejerne har fået en gennemsnitlig gevinst på 432.000 kroner, siger Trine Peters, afdelingsleder hos tvangsauktioner.dk.

- Nogle gange kan man virkelig score en gevinst, og andre gange får man en mindre besparelse ved at købe på tvang, siger hun.

Lejligheder, der er købt på tvang og efterfølgende solgt i frit salg, er i gennemsnit solgt til 57 procent over auktionsprisen eller en gennemsnitlig kontantgevinst på 542.000 kroner.

Den kontante gevinst afspejler ikke, om konjunkturerne har været fordelagtige eller om boligen er sat i stand.

Derfor gælder det om at passe med at blive forblændet af gevinsten ved at købe et hus på tvang, mener Jan Schøtt-Pedersen, formand for Danske Boligadvokater. Det kræver is i maven og en vis risikovillighed.

- Når man køber på tvang, er det ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring, og man får typisk ikke en tilstandsrapport. Man er så at sige på Herrens mark, siger han.

Derfor handler det om at være godt forberedt inden fremvisningen. Det gøres bedst ved at sætte sig grundigt ind i dokumenterne i salgsopstillingen eventuelt sammen med en juridisk rådgiver og en byggesagkyndig.

- Det er vigtigt at sætte sig ind i ejendommens stand, læse ejendomsrapporten og for eksempel undersøge, om grunden er forurenet, siger Trine Peters.

Dernæst bør ejendommen gennemgås sammen med en byggesagkyndig eller en håndværker.

Men det kan være svært at danne sig et ordentligt indtryk af ejendommen, fordi der ofte vil være flere interesserede med til fremvisningen, og huset kan være beboet, siger Jan Schøtt-Pedersen.

- Ofte kan man ikke regne med, at der er mulighed for en særlig grundig gennemgang af ejendommen, siger han.

For at undgå at købe katten i sækken kan det være en idé at få rådgivning hos en advokat eller en byggesagkyndig, så man ved, om et hus er i god eller dårlig stand, før man tager ud og ser ejendommen.

Endelig skal man være opmærksom på, at man inden for de første uger, trods hammerslag på en bolig, kan påkræves, at auktionen gennemføres på ny.

En såkaldt nyauktion kan dog kun ske én gang.

Fakta: Læg et budget, før du går på jagt

- Før du begiver dig ud på markedet for tvangsauktioner, skal du få et lånebevis fra banken. Så ved du, hvad du kan købe for.

- Når du køber hus på tvang, skal du, foruden hammerslagsprisen, betale et såkaldt "størstebeløb", som dækker skyldige ejendomsskatter, advokatens salær, annoncering af tvangsauktionen med mere. Beløbet ligger typisk omkring 30.000 kroner.

- Husk at sætte penge af til at sætte huset i stand.

- Du kan ikke risikere at hæfte for de tidligere ejeres gæld i huset.

Kilde: Trine Peters

/ritzau/FOKUS