Boligejere er klar til skybrud

Hver tredje boligejer, som har oplevet vandskade, vil ikke risikere gentagelser og har garderet sig mod oversvømmelser og skybrud.

Boligejere lærer af dårlige erfaringer med ekstremt vejr over Danmark. Og særligt de personer, der har oplevet en oversvømmet kælder eller en anden vandskade, har garderet sig mod en gentagelse.

Det viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen (IDA).

Ifølge undersøgelsen har 31 procent af dem, der har oplevet en vandskade de seneste fem år, lavet investeringer i 2013 eller 2014 for at undgå konsekvensen af et kraftigt regnskyl. Tallet er en smule højere - 34 procent - for dem, der bor i et hus med kælder.

Ole Mark, der er IDAs ekspert i klimatilpasning, er ikke overrasket over, at mange vælger at sikre deres bolig mod skybrud.

»Jeg tror, de gør det, fordi de har erfaret oversvømmelserne. De har også erfaret, hvad de får tilbage fra forsikringerne. Og kommunerne kommer ikke til at beskytte for eksempel deres kælder mod oversvømmelser i fremtiden, så hvis de ønsker at beskytte sig, så må de selv gøre det,« siger han.

Investeringen, som sikrer mod skybrud, kan for eksempel være en såkaldt tilbageløbsventil, som forhindrer kloakvand i at løbe tilbage i afløbet i kælderen, hvis en stormoversvømmelse eller et skybrud skaber tryk på kloaksystemet. Han anslår, at det koster mellem 25.000 og 50.000 kroner at få installeret sådan en i afløbet, og han opfordrer folk til at gøre op med sig selv, om de vil bruge penge i den størrelsesorden.

Dog kan man også bare overveje, hvad man har stående i sin udsatte kælder, hvis uvejret melder sig.

»En hurtig klimatilpasning er jo at sørge for, at man ikke har værdier stående i kælderen, som man ikke ønsker at miste,« siger Ole Mark.

I Parcelhusejernes Landsforening mener formand Allan Malskær, at det er fornuftigt at se på, hvordan man sikrer sin bolig imod oversvømmelser. Han mener dog, at kommunerne har et langt større ansvar for at sørge for, at kloaksystemerne kan rumme vandmasserne, så vandet ikke strømmer op i husene.

»Kloaksystemet burde kunne sørge for, at der sjældnere kommer oversvømmelser. Når det så er sagt, så er det vigtigt, at man som husejer ser på, hvad risikoen er, og hvad man eksempelvist bruger sin kælder til. Der er mange, der har den indrettet som et meget dyrt rum, og man må altså også regne med, at kloakkerne nogle gange er i den situation, at de giver oversvømmelser,« lyder det fra formanden.

2.000 danskere har deltaget i undersøgelsen fra IDA.