Boksetræneren fra Birkerød - Putins personlige fjende

I knap 20 år har dansk-tjetjeneren Isa Munajev kæmpet mod russerne. Først i sit hjemland, hvor kampen kostede hans datter livet. I dag leder han en gruppe nordkaukasiere og danskere, som støtter ukrainske oprørere.

Birkerød-borger, boksetræner og oprørsleder i kampen mod »Kremls Rusland«. Isa Munajev har kæmpet i to Tjetjenien-krige, inden han for fem år siden måtte flygte til Danmark. Nu fortsætter han imidlertid kampen mod russerne i Ukraine, hvor han står i spidsen for en dansk-tjetjensk kampgruppe. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Enhver tjetjener bør deltage i Modstandskampen. Titusinder af tjetjenere er spredt for alle vinde i hele verden. Skab mediegrupper de steder – de steder, hvor der bor flygtninge, og hvor der er en tjetjensk diaspora, på undervisningsinstitutionerne, hvor republikken Itjkerijas borgere (tjetjenere, red.) studerer, skab hjemmesider på forskellige sprog og oversæt information fra Tjetjenien. Spred denne information ved hjælp af løbesedler, på mails (opret en database med de førende mediers e-mails og send nyhedsbreve rundt om begivenhederne i Tjetjenien.«

Opfordringen stammer fra hjemmesiden chechenews.com, der kalder mennesker fra Nordkaukasus og i særdeleshed tjetjenere sammen til frihedskamp mod russerne. Til kamp for at genvinde selvstændighed. Og lige nu til kamp for at støtte ukrainske separatister i deres aktuelle kamp mod en russisk overmagt.

Krigene har kostet dyrt

Hjemmesiden administreres fra Danmark, og bag den står foreningen »Frit Kaukasus«, som dansk-tjetjeneren Isa Munajev er formand for. Han er også den, der tager imod, og i sin bataljon i Ukraine træner dem, der med et klik på websitet måtte melde sig under frihedsfanerne. Der er så mange, der melder sig som frivillige, at Isa Munajev umuligt kan nå at svare alle. Men så snart, Isa Munajev har fået besked om, at en ny nu har meldt sig til den »fredsbavarende bataljon« ved navn Dzjokhar Dudajev, vil det praktiske omkring den nyrekrutteredes tur til træningslejren blive planlagt og den frivillige få besked, lyder det på hjemmesiden.

I Danmark er Isa Munajev Birkerød-borger, der arbejder som træner i en lokal bokseklub, hvor hans egne sønner har gået. Ellers er han på førtidspension, fordi han lider af PTSD, Post Traumatisk Stress Syndrom. Han er skadet – hærget og bitter – som en kilde beskriver ham, efter krigene i Tjetjenien. Han har deltaget i og kæmpet som oprører i dem begge. Både den i 1994-1995, hvor tjetjenerne formåede at opnå selvstændighed, og den, der begyndte i 1999, hvor russerne fik overtaget.

Oprindeligt var han politimand. Han blev siden politichef med ansvar for en del af Groznyj, og da krigen brød ud fik han et højtrangerende rolle som brigadegeneral og spillede en central rolle i tjetjenernes modstandskamp. Men krigen har for ham, som for så mange andre, kostet dyrt.

Russerne ville have fat på ham for at gøre en ende på hans bidrag til oprørernes fortsatte kamp. En kilde fortæller, at da en gruppe russiske soldater tog hjem til ham uden at finde ham, dræbte de som led i en magtdemonstration hans datter, der var bare et par år gammel. På det tidspunkt befandt Isa Munajev sig selv i et bjergområde, hvorfra han styrede væbnede oprøreres fortsatte indsats.

Central figur i modstandskampen

Frihedskampen fortsatte han med i omkring seks år efter den russiske magtovertagelse, selv om mange andre omkring ham flygtede i den første tid efter. For han er vedholdende, fortæller en kilde. Isa Munajev har også en meget stærk udstråling, fortæller en anden kilde. I en gruppe er det uværgerligt ham, der kommer til at optræde som leder. Og så er han charmerende, supplerer kildens hustru i baggrunden.

Efter en årrække blev det dog alligevel for farligt for Isa Munajev at blive. Han flygtede til Danmark i 2007, hvor han blev installeret i Sandholmlejren. Godt et år senere fik han asyl og fik sin hustru og deres fire børn hertil.

Var det ikke tydeligt før, blev det det nu, at Isa Munajev var en vigtig figur i den tjetjenske modstandskamp. Fra sit kontor i London udnævnte Akhmed Sakajev, eksilpremierminister for den ikke-anerkendte tjetenske republik Itjkerija, Isa Munajev til minister for offentlig anklage. En rolle, der ligger i militært regi, og derfor var skræddersyet til manden.

Isa Munajev kalder sig stadig eksilminister, selv om han ikke længere helt har fælles fodslag med andre centrale figurer tæt på Zakajev. Der synes at være uenighed om, hvordan målet om en selvstændig stat skal nås og i hvilken udstrækning, der kan indgås aftaler med Rusland.

Aldrig slave for »Kremls Rusland«

Et andet udtryk, som Isa Munajev ynder at bruge om sig selv, er »Putins personlige fjende«. Den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, anser ham for at være terrorist, og hans hjemmeside hackes jævnligt af FSB. En hjemmeside, der altså blandt andet bruges til at hverve nye frivillige til Ukraines kamp imod russerne.

Hvornår hans kamp slutter, og hvornår eller om, han vender tilbage til Danmark, tør ingen af de kilder, som Berlingske har talt med, gisne om. Men selv siger Isa Munajev i en artikel på Chechenews.com:

»Tjetjenerne har aldrig været og bliver aldrig slaver. Og ukrainerne og tjetjenerne anerkender ikke en tsar. I bataljonen er der mange tjetjenere, tjetjenske emigranter fra Europa. De er flydende på flere sprog: engelsk, tysk, fransk. Jeg taler selv dansk, fordi jeg har boet fem år i Danmark. Men jeg har ladt alt bag mig, og de (han peger på soldaterne) er kommet hertil for at forsvare Ukraine mod fjenderne - Kremls Rusland«.