»Boghandleren fra Brønshøj« lagde henrettelsesvideo på Facebook

Sam Mansour har på sin Facebook linket til en Youtube-video, hvor man ser IS-krigere henrette soldater fra den irakiske hær. Det kom frem i dag under den retssag, hvor Mansour er anklaget for at opildne til terror.

Den terrorsigtede Sam Mansour fremhæves af Venstre som en person, som ikke burde have danske statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En video med fire soldater fra den irakiske hær knælende på jorden. Ventende. Bagved tungt bevæbnede krigere fra Islamisk Stat (IS), der fortæller soldaterne, at de nu skal bøde for at lade muslimsk blod flyde. Kort efter lyder en længere skudsalve, soldaterne falder til jorden.

Videoen var det mest bemærkelsesværdige under dagens retsmøde i terrorsagen mod Sam Mansour, bedre kendt som »Boghandleren fra Brønshøj«, som for anden gang er tiltalt for at opildne til terror. Anklagemyndigheden viste videoen, fordi den tidligere har ligget frit tilgængeligt på Mansours Facebook-profil, og fordi den ifølge anklageren kan ses som et billede på Sam Manosurs angivelige støtte til terrorhandlinger.

Sam Mansour selv slog dog fast, at han ikke delte henrettelsesvideoen for at hylde IS-krigerne, eller fordi han var af den mening, at de irakiske soldater havde fortjent at blive henrettet.

»Jeg ville bare vise, hvordan situationen var i Irak på det tidspunkt,« som han udtrykte det.

Anklager Jakob Buch-Jepsen gennemgik under retsmødet forskellige former for dokumentation for anklagen mod Sam Mansour. Foruden videoen afspillede han også en lydfil fra Mansours Facebook. Som illustration til lyden var et billede af flere al-Qaeda-ledere - blandt andet Osama Bin Laden og den nuværende leder Ayman al-Zawahiri.

Men lydfilen opfordrer ikke til terror, ligesom den heller ikke skal ses som støtte til al-Qaeda, lød det fra forsvaret. Slet ikke endda.

»Talen kritiserer Islamisk Stat og dens gøren, fordi den ødelægger islams smukke billede. Den er specielt møntet på, at organisationen IS handler på måder, som ikke har noget med islam at gøre,« sagde Sam Mansour, da han blev udspurgt af forsvarer Thorkild Høyer.

Bog-propaganda
Sidst på dagen hev anklageren en korrespondance frem, som skulle bevise, at Sam Mansour har opfordret en mand ved navn Zakariya Bhu Ghahara til at downloade bogen »At finde vejledning ved at følge drengen« og sprede dens budskaber. Bogen indgår i anklageskriftet mod Mansour, fordi den er skrevet af Abu Qatada, der har relationer til al-Qaeda, og fordi Mansour har udgivet bogen gennem sit forlag »Al Nur Islamic Information«.

»Jeg har nu fået dit brev. Jeg har downloadet bogen »At finde vejledning ved at følge drengen«. Den bog er vitterligt meget vigtig, og jeg har ikke tidligere været opmærksom på den. Om Gud vil, vil jeg dele dens budskaber,« skrev Ghahara til Mansour.

I den forbindelse ville anklageren gerne vide, om Mansour i det omtalte brev havde opfordret Ghahara til at downloade bogen og indspille den som lydbog for på den måde at sprede den til endnu flere. Men til det svarede Mansour blot:

»Nej. Jeg har slet ikke sendt ham et brev angående det emne. Det var hans egen idé at indspille det som lydbog. Det er ikke mig, der har opfordret ham til det,« lød det som afslutning på en stille dag i Retten på Frederiksberg.

Sagen mod Sam Mansour fortsætter i næste uge, hvor blandt andet den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp skal vidne. Der ventes at falde dom i sagen 4. december. Hvis Mansour bliver fundet skyldig, så er det anden gang, han bliver dømt for at opildne til terror. I 2007 blev han idømt tre et halvt års fængsel for terrorpropaganda.