»Boghandleren fra Brønshøj« fundet skyldig i at opfordre til terror

Det skal nu afgøres, om omstridte Sam Manosur skal have frataget sit statsborgerskab.

Sam Mansour - kendt som »Boghandleren fra Brønshøj« - er blevet kendt skyldig i at opfordre til terror. Strafudmålingen forventes senere torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retten på Frederiksberg har netop fundet Sam Mansour - også kendt som »Boghandleren fra Brønshøj« - skyldig i at overtræde Straffelovens paragraf 114 - bedre kendt som terrorparagraffen.

Dermed får anklagemyndigheden medhold i, at Mansour har opfordret til terror.

»Det er en enstemmig afgørelse,« sagde dommer Finn Haargaard.

Sam Mansour, som har ændret sit navn fra Said Mansour, blev i 2007 idømt tre et halvt års fængsel for at opfordre andre til at deltage i væbnet jihad.

Anklagemyndigheden mener, at Mansour nu skal idømmes seks års fængsel, fratages sit danske statsborgerskab og udvises til fødelandet Marokko.

Selve straffen skal retten nu tage stilling til.

Det er 14. retsdag, at hovedpersonen Sam Mansour sidder det hvide rum i Retten på Frederiksberg. Han er klædt i lang hvid kjortel, tørklæde og sort kufi - den lille, traditionel muslimsk hue. Ved sin side har Mansour en tolk.

Siden Mansour kom til Danmark i 1983 har Mansour gang på gang været i søgelyset pga. især sin publicistvirksomhed og sine farlige forbindelser.

Publicistvirksomheden begyndte i en nedlagt købmandsbutik på Istedgade i 1986, hvorfra Mansour distribuerede video- og kassettebånd med nogle af tidens toneangivende islamistiske stemmer.

De farlige forbindelser illustrerede Berlingske Tidende i 2003 med oplysninger om, at Mansour i årevis blev aflyttet af Politiets Efterretningstjeneste, PET, når han talte fra en telefonboks på Københavns Hovedbanegård. I den anden ende af røret havde været flere personer, som senere fik lange fængselsstraffe i udlandet for terror.

Omvendt har Mansours forsvarere - i den aktuelle sag advokat Thorkild Høyer - argumenteret med hensynet til ytringsfriheden. Selv om det med Høyers ord "ligefrem kan virke bizart eller forskruet."

Eksempelvis er det under retssagen kommet frem, at Mansour har lagt et billede på Facebook af den tidligere Bandidos-rocker, jihadist og PET-agent Morten Storm. Billedteksten lyder »Wanted dead or alive«.

Den handling ser anklagemyndigheden ikke som et spørgsmål om ytringsfrihed, men som en opfordring til drab.