Bogfolk: Politiken begår pirateri

Dansk Forfatterforening og Forlæggerforeningen reagerer på, at Dagbladet Politiken ikke vil vedkende sig at have krænket ophavsretten, da avisen d. 16. september udgav ”Jæger – i krig med eliten”.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Ved at fastholde, at der ikke er tale om en krænkelse, understøtter Politiken den moral, som internettets pirater synes at følge: ”fordi man kan, så må man,” hedder det blandt andet i fælles udtalelse fra de to foreninger.

Her gør foreningerne for landets forfattere og forlæggere opmærksom på, at ophavsretten er "en hjørnesten i al forfatter- og forlagsvirksomhed. Derfor er forfattere og forlag afhængige af, at den respekteres.".

Udtalelsen er underskrevet af både Dansk Forfatterforenings formand Lotte Garbers og direktør i Forlæggerforeningen Marie Svane.

"En krænkelse af den karakter, Jægersagen er udtryk for, udvider det pres, der i forvejen er på ophavsretten," skriver de.

De to foreninger opfordrer Politiken til i avisens fremtidige journalistiske behandling af ophavsretlige spørgsmål at undgå at skabe tvivl om forfatteres og forlæggeres grundlæggende rettigheder.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra chefredaktør Tøger Seidenfaden. Både han og Politiken har gentagne gange hævdet, at krænkelsen i "Jæger-sagen" er annulleret, fordi der indgået økonomisk forlig med forlaget bag bogen.