Bøsser og lesbiske får deres eget plejehjem

Danmarks første plejehjem målrettet bøsser, lesbiske og transseksuelle skal etableres i København. Dermed øges de »profilplejehjem«, hvor der også kan vælges mellem mad, musik og sport.

En af beboerne på Rundskuedagens Plejecenter på Vesterbro i København kigger i en kogebog. Plejehjemmet er et af dem, der er blevet »profilplejehjem«, nemlig det, der er for madinteresserede ældre. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man er gay and grey og gerne vil tilbringe alderdommen i selskab med ligesindede, så skulle der i fremtiden blive mulighed for det i hovedstaden. Fra begyndelsen af 2015 planlægger Københavns Kommune nemlig at etablere et plejehjem målrettet homo-, trans- og biseksuelle beboere.

Regnbueplejehjemmet skal gøre det lettere at leve med en alternativ seksualitet i alderdommen, forklarer sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

»Når ældre homoseksuelle flytter på plejehjem, så er der mange som oplever, at de faktisk bliver nødt til at hoppe ind i skabet igen. Det er vigtigt, at de ældre, som flytter på plejehjem, ikke skal være bange for at vise deres seksualitet,« siger Ninna Thomsen.

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner bifalder ligeså det regnbuefarvede plejehjemsprojekt.

»Det vil have stor betydning for mange ældre LGBT-personer at kunne møde ligesindede på plejehjemmet. Desuden vil et regnbueplejehjem forhåbentlig tiltrække personale, som har forståelse for LGBT-personers baggrund, og som har lyst til at arbejde på et regnbuehjem,« siger Peter Rolsdorf fra LGBT-interessegruppen »Gay and Grey«. Organisationen har i flere år arbejdet for at få etableret regnbueplejehjem. Peter Rolsdorf håber dog også, at ældre heteroseksuelle danskere vil benytte sig af plejehjemmet.

»Der skal være plads til os alle. Personligt kan jeg bedst lide en blandet flok ligesom ude i samfundet,« siger Peter Rolsdorf.

Særlige plejehjem for musik- og madelskere

Regnbueplejehjemmet bliver ikke en enlig svale. Københavns Kommune er gået i gang med at etablere en række såkaldte »profilplejehjem«, som tager udgangspunkt i ældre menneskers interessefællesskaber. Det kan være alt fra musik til madlavning. Det er planen, at Plejecenter Sølund på Nørrebro bliver »det musikalske plejehjem«, Rundskuedagens Plejecenter på Vesterbro bliver plejehjemmet for »madentusiaster«, mens Plejecentret Hørgården på Amager bliver profilplejehjem for »sport og leg«.

»Musik kan være med til at skabe en federe hverdag for beboere og medarbejdere. Det skaber glæde, genkendelse og kan også være med til at give en roligere stemning. Alle plejehjem skal heller ikke være ens. Derfor må vi skabe mulighed for, at borgere med forskellige præferencer kan få opfyldt flere af deres ønsker, når de flytter på plejehjem,« siger forstander på Sølund Jan Nybo Jensen.

Plejehjemmet har allerede i flere år haft en tradition med at byde på topunderholdning med professionelle kunstnere til sine fester og har også været med i projekter med at bruge afslappende musik specielt til ældre og demente, kaldet »music-cure«.

Madprogrammer i fjernsynet

På Rundskuedagens Plejecenter på Vesterbro er man allerede i gang med at implementere madprofilen i det daglige. Plejehjemmet laver alt deres mad fra bunden i eget køkken og gør en dyd ud af at give beboerne et godt måltid mad, fortæller forstander Jo Helvad. Det er også meningen, at plejehjemmet skal arrangere ture ud af huset og besøge landbrug, og hjemmets TV viser madprogrammer som »Spise med Price«, »Det søde liv« og »Den store bagedyst«.

Det er endnu ikke bestemt, hvilket plejehjem der skal lægge hus til det vordende regnbueplejehjem, men sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen fortæller, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har flere kandidater i kikkerten.

Det er helt op til de enkelte københavnske plejehjem, om de ønsker at blive profilplejehjem. Hvis plejehjemmet ønsker en profil, skal plejehjemmet udarbejde en plan for deres profil, som skal godkendes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

To plejehjem har allerede taget skridtet fuldt ud og implementeret en profil i plejehjemmets hverdag. Det drejer sig om Peder Lykke Centret på Amager, som siden juni 2013 har arbejdet på at blive »mangfoldighedsplejehjem« for ældre fra etniske minoriteter, mens Bonderupgård i Vanløse siden juni 2014 har haft fokus på »udeliv og dyr«.