Børns vilkår vil skåne børn for vold og krig i bussen

Børns Vilkår vil have Movia til at sortere i deres nyhedsindhold. Det er ikke i orden, at børnene skal konfronteres med krig og ødelæggelser, når de tager bussen hjem fra skole, siger organisationen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børns Vilkår vil skåne yngre seere for billeder af voldsomme demonstrationer, krig og ødelæggelse på nyhedsskærmene i Movias busser, skriver Politiken.

»Vi vil opfordre til, at de stopper den her form for nyheder. At de får sorteret i dem, så der ikke er billeder, der viser vold og krig. Børnene kan se, at noget springer i luften, men de ved slet ikke, hvorfor det sker, eller hvor det sker. Det er jo det, der gør os alle sammen bange - hvor og hvornår sker det, og kan det også ske for mig?«, siger Bente Boserup, der er chef for BørneTelefonen ved Børns Vilkår.

Hun er ikke i tvivl om, at de voldsomme nyheder skal ud af busserne.

Formand for Børnerådet, Per Larsen, er enig.

»Generelt set kan man sige, at det er uheldigt, at ucensurerede billeder distribueres et sted, hvor de kan blive set af uforberedte børn. Børn skal have nyheder, og derfor har vi også været med til at skabe »Ultranyt«, som kører på DR Ultra, hvor nyhederne er tilpasset efter børnenes behov. Vi kunne godt tænke os, at børn ikke udsættes for bloddryppende og krænkende indhold,« siger han.

Per Larsen mener, at det er et problem, at der ikke bliver tjekket op på det, busserne vælger at vise.

»Mediefronten og filmfronten bliver reguleret, men det gør, det man viser i busserne ikke. Derved rammer det et hul i lovgivningen, og det hul kan blive misbrugt. Jeg vil stærkt opfordre til, at de ansvarlige distributører sender børnene en tanke, inden de sender deres nyheder ud i det offentlige rum, og at de således lever op til forventningerne. Og så vil jeg gerne reminde forældrene om at tale med deres børn og bearbejde det, hvis de har set noget ubehageligt«.

Bente Boserup forstår ikke, hvorfor den offentlige trafik ikke regulerer det nyhedsindhold, de sender, på samme måde som man regulerer film og computerspil og foreslår, at Movia lægger sig op af Medierådets regler.

»Vi regulerer spil og film, så børnene er beskyttede mod at se så grov vold, og det må vi også kunne forlange af den offentlige transport. I togene har de lyttet til os for at par år siden. Der var der også barske nyheder med lyd, men så blev lyden skruet ned og de viste nyheder blev mere fredelige«, siger hun.

Movia vil n undersøge, om selskabet overtræder loven ved at vise det voldsomme indhold på nyhedskærmene.

»Hvis det ikke er direkte ulovligt, får jeg svært ved at gøre noget ved det. Ikke at jeg ikke vil prøve, men så kan det godt trække ud. Vi har ikke været bevidste om det, men hvis der er tvivl om, hvorvidt vi på nogen måde har overtrådt loven, så er vi nødt til at undersøge det, og det vil jeg lynhurtigt få afklaret«, siger centerchef ved Movia Søren Englund til Politiken.