Børns Vilkår: Øget magtanvendelse en glidebane

Formand for Børns Vilkår kalder det en glidebane, at man med nye institutioner til unge åbner for øget magtanvendelse. I stedet bør man bruge flere kræfter inden anbringelsen, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny institutionsform for børn og unge åbner for muligheden for øget magtanvendelse, så institutionen i kortere perioder kan låse vinduer og yderdøre og fysisk fastholde en ung, hvis personen f.eks. vil forlade sin behandling.

En problemstilling de åbne institutioner i dag kæmper med, fordi man ikke fysisk må fastholde en ung, der vil forlade institutionen og sit behandlingsforløb. Den nye institutionsform kaldet delvist lukket skal bl.a. afhjælpe den problematik.

Formand for Børns Vilkår, Peter Albæk, er betænkelig ved den øgede magtudøvelse. Han anerkender at medarbejderne på de åbne institutioner oplever, at de har problemer, men mener, man bør sætte ind andetsteds:

- Det er en glidebane. Jeg tror ikke, det løser problemstillingen at holde børnene fast. Man skal bruge flere kræfter på at motivere børnene inden anbringelsen, så de kan se perspektivet i det, siger han.

Dialog i øjenhøjde

Han mener, at man i stedet bør fokusere på en ”dialog i øjenhøjde” med de unge inden anbringelsen, der sikrer, at de accepterer den.

- Så er det min påstand, at man i langt højere udstrækning vil have mindre behov for at tilbageholde og bruge magtanvendelse mod de unge, siger han og kalder ordningen for en lappeløsning.

- At fastholde og spærre børn inde løser i bund og grund ikke ret meget. Det kan løse noget nu og her, men ikke på langt sigt. Børnene bliver ikke nødvendigvis mere motiveret af det.