Børns Vilkår: Juridisk abort er et børnefjendsk forslag

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være et stort tilbageskridt for børns rettigheder, hvis fædre får ret til juridisk abort. Det mener Rasmus Kjeldahl, der er direktør for Børns Vilkår. Han kan under ingen omstændigheder bakke op om princippet om mænds ret til at frasige sig et uønsket barn.

- Det her vil overhovedet ikke gavne børnene. Børn har ret til at kende både far og mor, derfor handler det her op ingen måde om børns rettigheder, siger Rasmus Kjeldahl til BT.

I december foreslog rigmanden Klaus Riskær, at fædre får ret til juridisk abort, hvis en kvinde vælger at føde hans barn, selvom han ikke ønsker at blive far.

En rundspørge lavet af Gallup for Berlingske viser nu, at mange deler holdningen. 39 procent mener altid, mænd skal have mulighed for at frasige sig faderskabet juridisk, hvis kvinden vælger at få barnet mod mandens vilje. 68 procent mener, at fædre skal have ret til juridisk abort, hvis kvinden beviseligt har narret manden til at få et barn mod hans vilje.

Men selvom faderskabet er uønsket, er det barnets ret at kende sit ophav. Derfor tjener forslaget ikke barnets tarv, fastholder Rasmus Kjeldahl.

- Enhver dør, der lukker sig for barnet i den henseende, kan blive et problem for barnet, som kan udløse en stor sorg. Vi ser både hos donorbørn og adoptivbørn, at mange får et stort behov for at vide, hvor de kommer fra. Derfor er det her et meget børnefjendsk forslag, siger han.

Hos Børns Vilkår er holdningen, at fædrene må stå ved det ansvar, de har for at være med til at skabe et barn. Et fravalg af barnet skal ikke ske med samfundets velsignelse.

- Der er rigeligt med forældre - både fædre og mødre - som i forvejen har svært ved at løfte deres ansvar som forældre. Derfor ser jeg ingen grund til, at samfundet bidrager til at gøre problemet større. Det er ikke nogen ansvarsfri handling, når et barn bliver undfanget, siger direktøren for Børns Vilkår.