Børns forbrug af energidrik bekymrer forskere

Forskere er bekymrede over børns forbrug af energidrikke. Overlæge fra Giftlinjen mener, at energidrikke bør fjernes fra butikkernes sodavandshylder.

Foto: ALEXANDER KLEIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbruget af koffeinholdige energidrikke er nu så stort, at det bekymrer personalet på Giftllinjen på Bispebjerg hospital. Det fortæller overlæge Gesche Jürgens, der er afsnitsansvarlig på Giftlinjen. Hun får jævnligt henvendelser, når danskerne har drukket så meget energidrik, at de bliver utilpasse, får hjertebanken og forhøjet blodtryk, skriver Jyllands-Posten.

»Det er typisk børn og unge ned til 10-15-årsalderen, der tager energidrikke i store mængder og bliver overrasket over effekten. Nogle af dem skal på skadestuen og tilses af læge,« siger Gesche Jürgens.

Hun vil have energidrikke fjernet fra hylderne med sodavand, saftevand og andre læskedrikke i butikkerne.

»Energidrik ligner sodavand, men det bør stå sammen med alkohol i supermarkederne og kiosker, for det kan have en voldsom effekt på kroppen,« siger hun.

Salget af energidrik er øget fra 1,8 million liter i 2009 til næsten ni millioner liter i 2012.

Forbrugerrådet Tænk frygter, at den udvikling vil fortsætte.

Seniorrådgiver Camilla Udsen mener, at udviklingen er »skræmmende« og opfordrer detailhandlen til frivilligt at fjerne energidrikke fra hylderne eller stoppe salget af energidrikke i store halvliters dåser.

Det afviser både Coop og Dansk Supermarked, der pointerer, at de følger reglerne og tydeligt gør opmærksom på, at energidrikke er uegnede for børn.

Ifølge eksperter kan man se adfærdsændringer i børn allerede ved et lavt indtag.

»De får adfærdsændringer og bliver nervøse og indelukkede,« siger toksikolog Marta Axelstad Petersen fra Fødevareinstituttet ved DTU til Jyllands-Posten.