Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mens næsten halvdelen af skolerne i en undersøgelse foretaget af Psykiatrifonden melder, at andelen af elever, der mistrives, er stigende, er det ikke noget, man genkender hos Børnerådet. Rådet mener alligevel, at mistrivslen blandt børn skal tages alvorligt og afhjælpes.
- Selvom Psykiatrifondens undersøgelse viser, at mistrivslen blandt børn i skolealderen er stigende, så er det ikke noget, vi kan se i vores undersøgelser – i hvert fald ikke, hvis man spørger børnene selv, siger Lisbeth Zornig Andersen, formand for Børnerådet.
Ifølge Psykiatrifondens undersøgelse, hvor lærere og skoleledere på 700 skoler har besvaret et spørgeskema, svarer 50 procent desuden, at flere elever mistrives i et omfang, der påvirker deres sociale relationer negativt, mens 60 procent mener, det går ud over børnenes indlæring. Og det er altså på 45 procent af skolerne, man oplever, at andelen af børn, der mistrives, er stigende.
Men i over ti år har Børnerådets egne undersøgelser dog vist, at tallet for, hvor mange børn, der mistrives, ligger på et konstant niveau, lyder det.
- Siden vi i 1998 startede med at lave undersøgelser i vores Børne- og Ungepanel har tallet for børn, der mistrives ligget konstant mellem 5 og 15 procent, siger Lisbeth Zornig Andersen.
Tallet er for højt
Men selv om tallet bliver på samme niveau, er det alligevel for højt, lyder det fra Børnerådets formand, som mener, der skal tages hånd om problemet.
- Under alle omstændigheder skal vi blive meget bedre til at håndtere mistrivsel blandt børn. I over ti år har vi vidst, at der var et problem med trivslen, og alligevel har vi ikke formået at knække koden i forhold til, hvordan vi får gjort det tal mindre, lyder det fra Lisbeth Zornig Andersen.
Og den kode skal knækkes, mens børnene er helt unge.
- Vi skal være langt bedre til at sætte ind meget tidligere i forhold til børns mistrivsel, siger hun.