Børnerådet: Sæt tidligt ind over for mistrivsel

Der skal sættes tidligt ind, hvis man skal mistrivslen blandt børn til livs, lyder det fra Børnerådet.

Andelen af elever, der mistrives, er konstant, men der skal sættes tidligt ind, lyder det fra Børnerådet. Her er det elever fra en skole i Skjern, der danser zumba på Skolernes Motionsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bendt Christiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens næsten halvdelen af skolerne i en undersøgelse foretaget af Psykiatrifonden melder, at andelen af elever, der mistrives, er stigende, er det ikke noget, man genkender hos Børnerådet. Rådet mener alligevel, at mistrivslen blandt børn skal tages alvorligt og afhjælpes.

- Selvom Psykiatrifondens undersøgelse viser, at mistrivslen blandt børn i skolealderen er stigende, så er det ikke noget, vi kan se i vores undersøgelser – i hvert fald ikke, hvis man spørger børnene selv, siger Lisbeth Zornig Andersen, formand for Børnerådet.

Ifølge Psykiatrifondens undersøgelse, hvor lærere og skoleledere på 700 skoler har besvaret et spørgeskema, svarer 50 procent desuden, at flere elever mistrives i et omfang, der påvirker deres sociale relationer negativt, mens 60 procent mener, det går ud over børnenes indlæring. Og det er altså på 45 procent af skolerne, man oplever, at andelen af børn, der mistrives, er stigende.

Men i over ti år har Børnerådets egne undersøgelser dog vist, at tallet for, hvor mange børn, der mistrives, ligger på et konstant niveau, lyder det.

- Siden vi i 1998 startede med at lave undersøgelser i vores Børne- og Ungepanel har tallet for børn, der mistrives ligget konstant mellem 5 og 15 procent, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Tallet er for højt

Men selv om tallet bliver på samme niveau, er det alligevel for højt, lyder det fra Børnerådets formand, som mener, der skal tages hånd om problemet.

- Under alle omstændigheder skal vi blive meget bedre til at håndtere mistrivsel blandt børn. I over ti år har vi vidst, at der var et problem med trivslen, og alligevel har vi ikke formået at knække koden i forhold til, hvordan vi får gjort det tal mindre, lyder det fra Lisbeth Zornig Andersen.

Og den kode skal knækkes, mens børnene er helt unge.

- Vi skal være langt bedre til at sætte ind meget tidligere i forhold til børns mistrivsel, siger hun.