Børnerådet advarer: Læg ikke børnebilleder op på nettet

Stop med at lægge billeder af jeres børn på nettet, lyder det fra Børnerådet, efter det kom frem, at hundredvis af danske pædofile deler billeder på hemmeligt internetforum.

Børnerådet fraråder forældre at lægge billeder af deres børn op på nettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange forældre kan godt lide at dele billeder af deres børn på Facebook og andre diverse sociale medier, men det skal de lade være med.

Sådan lyder det fra Børnerådets formand, Per Larsen. Billederne kan blive misbrugt af pædofile, advarer han.

»De pædofile får fat i børnebilleder fra de sociale medier, fordi forældrene ikke tænker sig ordentligt om, når de lægger billeder ud på nettet. De vil bare vise, hvor dejlige deres unger er, men lige pludseligt bliver billederne delt med tusindvis af mennesker - og uheldigvis kommer de i hænderne på pædofile, der bruger billederne til at komme med den ene sjofle beskrivelse efter den anden,« siger Per Larsen og tilføjer:

»Hold billederne for jer selv og vis dem ved festlige lejligheder, hvis I absolut har behov for at dele billederne med andre.«

Onsdag aften afslørede den norske tv-station NRK, at pædofile fra Norge, Sverige og Danmark samles i et lukket forum, hvor de åbent taler om voldtægt af børn.

Hjemmesiden, der har navnet »Scandiland«, indeholder ifølge NRK alt fra debatter om pædofile i samfundet til billeder af børn i seksuelle stillinger. De skandinaviske pædofile deler også billeder fra private fotoalbums, som de har stjålet fra internettet.

Men det er ikke kun forældrene, der har ansvaret for, at billeder af deres børn ikke ender på internettet. Sagen er nemlig den, at mange børn har deres egne profiler på Facebook og billeddelingstjenester som Instagram og Snapchat, hvor de aktivt deler billeder af sig selv.

»Der er mange børn, der kommer på de sociale medier i en meget tidlig alder, selvom der er en aldersgrænse. Derfor er det uhyre vigtigt, at forældrene snakker med deres børn om den digitale verden og sætter nogle regler for, hvordan de må bruge de sociale medier. Vi ser jo desværre også, at børn ikke tænker sig om, og nogle gange lægger de endda nøgenbilleder op på nettet. Det kan de blive frygtelig kede af på et senere tidspunkt i deres liv,« siger formanden for Børnerådet.

Forældrene skal interessere sig for, hvad deres børn laver på internettet, dog uden at snage i deres privatliv og læse deres mails, forklarer han.