Børnepsykolog om forældrekys til børn: »Vi har svært ved at finde grænsen mellem krænkelse og kærlighed«

Hver sjette dansker mener, at forældre skal holde sig fra at kysse deres børn på munden. Det er udtryk for kropsforskrækkelse, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

»Hvis vi begynder at  se kys som en forkert måde at give moder- eller faderkærlighed videre på, signalerer vi til vores børn, at følelser er farlige og skamfulde,« siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hengiven mors smækkys til sin lille datter er upassende. Sådan lyder dommen fra hver sjette dansker. I en ny undersøgelse af analysefirmaet Yougov for magasinet Samvirke er 1.013 danskere mellem 15 og 74 år blevet spurgt, hvornår man som forælder skal stoppe med at kysse sit barn på munden. Her svarer 17 pct., at forældre slet ikke skal kysse deres afkom på munden.

»Jeg tror, det hænger sammen med, at der er opstået en kropsforskrækkelse. En ny blufærdighed, som er udsprunget af debatten om pædofili og diskussionen om, hvor meget vi må berøre vores børn,« siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen om undersøgelsens resultat.

Som uddannet pædagog og børnepsykolog har hun beskæftiget sig med børns ve og vel i mere end 40 år. Forholdet mellem forældre og børn har forandret sig, mener hun.

»Det med at vi kan komme til at krænke vores børn ved at kysse dem, det er noget nyt. For 25-30 år siden spurgte man ikke, om man måtte kysse sit barn. Der gjorde man det bare. I dag skal man tænke sig om. Der er opstået en angst for at berøre sine børn - at tage om dem og kæle for dem,« siger hun.

Berøringsangsten bunder også i de voksnes eget forhold til kroppen. Kropsidealer, skam og berøringsangst er nogle af årsagerne til, at vi er blevet mere tilbageholdende med at udtrykke os kropsligt, mener Margrethe Brun Hansen.

»Vi er blevet bange for at vise vores følelser, fordi det nemt kan blive opfattet som, at vi chikanerer den anden eller vi overskrider en andens grænser. Den kropsforskrækkelse overfører vi til forholdet til vores børn. Vi har svært ved at finde grænsen mellem, hvornår noget er en krænkelse og en kærlighedserklæring,« siger børnepsykologen.

Børn bliver set som små voksne

»Er kysset for intimt? Er det et seksualiseret blik på en syndfri situation?« spørger journalist Nathalie Ostrynski undrende i sin klumme på b.dk.

Det korte svar er ja, siger Margrethe Brun Hansen. Problemet er, at vi i stigende grad ser børn som små voksenpersoner, forklarer hun.

»Når vi ikke vil give børnene et kys, er det fordi, vi forbinder det med noget seksuelt. Men det er jo slet ikke det, der ligger i det. Voksne ville aldrig kysse hinanden på munden, men det er et helt andet forhold, man har til sit barn. Det er et menneske, man har født, ammet og nusset. Så det kan slet ikke sammenlignes,« siger hun.

Hvis angsten for at være intim overfor børn tager til, kan det få alvorlige konsekvenser, advarer børnepsykologen.

»Hvis vi begynder at se kys som en forkert måde at give moder- eller faderkærlighed videre på, signalerer vi til vores børn, at følelser er farlige og skamfulde. Det gør børn usikre, og hvis de ikke får lov at vise følelser, vil de opgive at give udtryk for dem. Det kan i sidste ende resultere i, at vi opbygger en ligegyldighed overfor hinanden,« siger Margrethe Brun Hansen og opfordrer til, at forældre kysser løs på ungerne.