»Børnene har kløet sig til blods«

Tania Holm Linkes to små døtre er blandt de hundredvis af børn, der får erstatning for bivirkninger efter en Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccination. Hun mener ikke, at børnene får tilstrækkelig kompensation for deres lidelser.

De to søstre, Munte Anemone, seks år, (på bordet) og Emmie Lilje, fire år, har hver fået 15.000 kroner i erstatning for bivirkningerne efter deres Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccination. Pigernes mor, Tania Holm Linke (med katten), har anket afgørelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Tania Holm Linke smører madpakker til sine to små piger, er leverpostejen hjembragt fra den lokale slagter i plasticbøtte i stedet for alubakke, og madderne bliver pakket i smørre­brødspapir, ikke stanniol.

Sådanne daglige hensyn er nødvendige, fordi døtrene Munte Anemone på seks år og Emmie Lilje på fire begge er allergiske over for aluminium og får udslæt, kløe og ondt i maven, hvis de kommer i kontakt med stoffet. En allergi, de udviklede efter deres første Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccination mod blandt andet kighoste og polio i en alder af tre måneder.

På linje med hundredvis af andre børn har pigerne i januar fået tilkendt en erstatning hver på 15.000 kroner som godtgørelse for bivirkningerne ved vaccinationen.

Men pengene står langtfra mål med den årelange kamp for en udredning og mod smerter, kløe og søvnløshed, mener Tania Holm Linke, som nu har anket afgørelsen.

»Børnene er blevet frarøvet deres nattesøvn i flere år, fordi de har kløet sig til blods. De har været møghamrende stressede, og så får de 15.000 kroner. Jeg synes altså, de tager pis på os,« siger hun.

Mistanken om bivirkninger strejfede Tania Holm Linke, da hun tre uger efter Munte Anemones vaccination mærkede en mindre knude under huden i sin datters højre lår, dér hvor nålen var gået ind.

Fandt svar på Facebook

Samme skæbne overgik senere den yngste datter, men i begge tilfælde sagde lægerne ifølge moren, at det var »helt normalt« og blot skulle masseres væk og smøres med creme.

Først da Tania Holm Linke i juli sidste år faldt over en artikel om aluminiumsallergi på Facebook, vidste hun: »Det er sgu da det, de fejler!«

Den konstatering blev i efteråret bekræftet, da moren opsøgte lægen igen, men da havde døtrene i årevis været plaget af smerter og konstant kløe, og Tania Holm Linke havde i knap et år været sygemeldt fra sit job på grund af stress over utallige søvnløse nætter og lægebesøg uden svar.

Munte Anemone og Emmie Lilje har stadig daglige gener, men pigernes mor vil ikke fraråde andre forældre at lade deres børn vaccinere.

»Vaccinen gør jo også meget godt, men lægerne er simpelthen nødt til at være mere på vagt over for bivirkninger, så man ikke risikerer at gå rundt i den rene uvished i flere år og selv skal finde ud af, hvad ens barn fejler.«