Børnehave: »Vi er ikke bange for kys - det er en del af pakken«

I Børnehuset Lupinmarken er kys og kram mellem pædagoger og børn velkomne. Børn skal nemlig lære, at det er i orden at holde af og blive holdt af.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Søndag skriver Berlingske, at flere vuggestuer og børnehaver har indført forbud mod, at pædagoger kysser institutionens børn. Det er imidlertid ikke tilfældet i Børnehuset Lupinmarken i Viborg, hvor kys, knus og kram er en vigtig del af børnenes hverdag.

»Vi tror, at den nære relation er altafgørende for, at et barn trives og lærer. Det betyder, at vi giver masser af knus og kram, og hvis det føles rigtigt i relationen, så er det også helt okay, at pædagogen giver barnet et kys på kinden, eller at barnet kysser pædagogen,« siger Lupinmarkens leder, Lise Bech Madsen.

Hun og hendes medarbejdere mener, at børn har bedst af at opholde sig i en kultur, hvor det er i orden at blive holdt af og vise, at man holder af.  

»For eksempel var jeg ved at hjælpe en treårig dreng i regntøjet, som er rigtig glad for mig, ligesom jeg er glad for ham, og så tager han fat i mine kinder og kysser mig lige på munden. Det er okay med mig, så jeg siger bare til hans mor: »Ved du hvad, da vi trak tøj på i dag, der skete det her«, og så siger moren, at det er rigtig dejligt at høre,« siger Lise Bech Madsen.

Det er vigtigt for Børnehuset Lupinmarken at fortælle, hvad pædagogerne foretager sig i deres professionelle samvær med børnene, og at institutionen ikke er bange for kys og kram, så længe det foregår på det enkelte barns præmisser.

»Vi siger simpelthen til forældrene, at når man kommer her hos os, er det en del af pakken, at vi er rigtig glade for hinanden, og at vi ikke er bange for et kys,« siger Lise Bech Madsen.
Pædagoger skal elske børn

Landets daginstitutioner har forskellige retningslinjer for kys, og nogle steder kysses der slet ikke, mens man andre steder skelner mellem forskellige former for kys, og eksempelvis kan have et forbud mod mundkys, men ikke pande-, kind- og hårkys.

»Jeg opfordrer aldrig til at kysse på munden, for det synes jeg i bund og grund er en familieting. Men hvis barnet kysser mig eller en pædagog på munden, så tager vi imod, for det er vigtigt for os, at børnene ikke oplever at et kys bliver irettesat, så det føler sig forkert over sin måde at vise begejstring på,« siger Lise Bech Madsen.

Hun synes, at det er en kedelig tendens, at der bliver indført regler for pædagogers omsorg, og mener ikke, at forbud er den rigtige måde at forebygge seksuelle overgreb mod børn.

»Man er selvfølgelig nødt til at have sin faglighed i ed, når man kysser og krammer, men jeg mener omvendt også, at vi fagligt kapitulerer, når vi er nødt til at lovgive og regelsætte os ud af alting. Så mister vi en vigtig opmærksomhed på, at små mennesker udvikles og trives bedst i nære relationer,« siger hun.

Lise Bech Madsen har tidligere sagt, at »gode pædagoger skal turde elske børn«, og det står hun ved, for i en faglig sammenhæng betyder det nærvær og viden om et barns trivsel. Det er især vigtigt, fordi mange børn tilbringer flere af deres vågne timer med pædagoger end med deres egen far og mor.

»Jeg tænker, at når vi har ansvaret for nogle børn i op til 50 timer om ugen, så skal børnene også møde mennesker, som tør stå ved, at vi har følelser. På den måde oplever de, at vi stiller os til rådighed for dem i fraværet af deres forældre,« siger hun.