Børnegrupper for skilmissebørn hitter

Børnegrupper til skilsmissebørn er nu så populære, at der flere steder i landet er ventelister for at få en plads.

Der er massiv efterspørgsel på børnegrupper i Danmark. Flere byer i landet har børn på ventelister for at få en plads. Fold sammen
Læs mere

Når forældrene går fra hinanden og bliver skilt, kan barnet let føle sig klemt eller alene med sine tanker. De føler sig ofte skyldige, vrede eller ensomme. Det kan være svære følelser at tale om, og derfor kan skilsmissebørn deltage i børnegrupper, hvilket er blevet enormt populært. Faktisk er Statsforvaltnings børnegrupper så efterspurgte, at der mange steder i landet er fyldte hold og børnene må komme på ventelister.

Tidligere har der ikke været nogen kontinuitet i hvor og hvor mange børnegrupper, der blev udbudt. Før 1. juli 2013 var der fem statsforvaltninger, og kun to af disse udbød børnegrupper. Det var Statsforvaltningen Syddanmark og Statsforvaltningen Nordjylland. Men statsforvaltningerne blev i en reform sammenlagt til én. Statsforvaltningen som vi kender den i dag. Her er afsat satspuljemidler til netop at lave børnegrupper - 80 grupper om året på landsplan.

»Det er en væsentlige større del, end vi nogensinde har haft før,« fortæller Jette Røgild, kontorchef og ansvarlig for børnegrupperne i Statsforvaltningen.

Men de mange hold bliver ofte fyldt op.

»Indtil videre er det de 80 hold, vi har, og som vi mener, fint dækker behovet. Ventelister skal forstås sådan, at der jo hele tiden kommer nye grupper. Budskabet skal være, at vi har grupper nok, men der er rigtig mange børn, der gerne vil til,« siger Jette Røgild.

Opfylder behov for at tale
Grupperne opfylder nemlig et behov for børnene, hvor de kan tale med professionelle voksne og møde andre skilsmissebørn, fortæller hun. Det er et gratis tilbud, og et meget efterspurgt tilbud.

»Børnegrupper er en smaddergod måde for børn at møde andre børn på, som er på deres egen alder, og som er i samme situation. Det får de rigtig meget ud af. Børnegrupperne opfylder et behov hos børnene, og de får hjælp til at håndtere den situation, de er i. I en børnegruppe er der plads til alle de tanker og følelser, man har, når man er skilsmissebarn,« siger Jette Røgild.

Gennem børnegrupperne får skilsmissebørnene altså glæde af hinandens erfaringer og får mulighed for at tale ud med en voksen, som ikke er blandet ind i forældrenes konflikter.

»Børnene bliver mødt af professionelle voksne, som er vant til at snakke med børn og med børnenes forældre. De ved derfor meget om de forskellige problematikker og om, hvordan børnene reagerer,« siger Jette Røgild.

Børnegrupperne bliver udbudt flere gange om året til skilsmissebørn fra otte til 14 år. Hver gruppe mødes seks til otte gange. Men noget tyder på, at børnene får lyst til også at ses uden for børnegrupperne.

»Vi oplever tit, at børnene knytter sig til hinanden. Der bliver udvekslet e-mail, telefonnumre og Facebook-profiler på livet løs. Vi har fornemmelsen af, at kontakten mellem børnene bliver holdt,« siger Jette Røgild.