Børneforsker: Debatten har taget en uheldig drejning

Fejlagtige tal om vuggestuer og pædagoger er kommet frem under et debatmøde med ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen, og der florerer nu i medierne. Også selv om han har forsøgt at gøre opmærksom på fejlene, forklarer han.

Først er det kommet frem, at ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen, som sparkede gang i debatten med sin undersøgelse, hvor han blandt andet sagde, at danske vuggestuer var »så elendige, at en stor del af dem burde lukke«, brugte forkerte tal i sin afhandling. Det mente både pædagogernes fagforening, BUPL, og en række forskere.

Men nu gør hovedpersonen det klart over for dagbladet Information, at de fejlagtige tal dukkede op under et ophidset debatmøde, og nu er det blevet til misforståelser i medierne, som han har forsøgt at gøre opmærksom på.

- Jeg vil ikke udtale mig om forskningsresultaterne, før de er færdige, men jeg synes også, at jeg må sige noget, siger Ole Henrik Hansen til Information.

Berlingskes artikel, som satte skub i debatten, blev skrevet efter et debatmøde på Nørrebro, hvor 600 pædagoger hørte Ole Henrik Hansen tale.

- Det var der, de meget markante udtalelser kom. Men set i bagklogskabens lys skulle jeg nok ikke have deltaget i den efterfølgende debat, for jeg synes, den har taget en uheldig drejning, forklarer han til Information og fortsætter:

- Og så har det cirkuleret en masse forkerte tal i presse, som jeg er blevet hængt op på.

Blandt andet er det beskrevet, at forskeren bruger spørgeskemaer fra 40.000 pædagoger i sin undersøgelse. Noget, der har skabt stor undren, fordi der ikke er så mange vuggestuepædagoger i landet.

- De 40.000 er ’potentielle respondenter’, men det siger man jo ikke, når man står foran 600 pædagoger, forklarer Ole Henrik Hansen.

Spørgeskemaundersøgelsen er lavet i samarbejde med BUPL, som mener, at der ikke er blevet sendt mere end 5.000 ud.

- Det er slet ikke sendt ud på den måde. Det er sendt ud til alle, der har med vuggestuer i Danmark at gøre, også dem i de aldersintegrerede institutioner. Der er ca. 39.000 ansatte i alt, mener han.

Til kritikken om, hvorvidt han har generaliseret for groft ved at sige, at flere vuggestuer er så elendige, at nogle bør lukke, svarer han:

- Det er sådan noget, der sker, når man står foran rigtig mange mennesker. Og der var en stemning af, at de synes, jeg var en idiot, og jeg syntes, der var mange ting, de kunne gøre anderledes. Jeg kan ikke forstå, hvor jeg i den grad skal slagtes. Det er en væsentlig debat, som for børnenes skyld fortjener en diskussion.