Børnebandens sidste stik

De kom til tops i SF med raketfart oven på valgsuccesen i 2007, men tabte magten endnu hurtigere, end de fik den. Nu søger børnebanden tilflugt hos Socialdemokraterne.

Den nu forhenværende SFer Jesper Petersen forlod i går det parti, han blev valgt ind for i 2007, og meldte sig ind hos Socialdemokraterne. Han er en af fem fremtrædende unge SF'ere, der har forladt SF gennem den seneste tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Deres ambition var at gøre SF til lønmodtagernes foretrukne parti og fortrænge Socialdemokraterne fra rollen som det store parti på venstrefløjen. Men den såkaldte børnebande tabte baglandet på vejen, og nu har de tre fremtrædende medlemmer, politisk ordfører Jesper Petersen (SF), EU-parlamentariker Emilie Turunen og landsledelsesmedlem Nanna Westerby opgivet deres mission.

Mens mange af SFs vælgere flygter til Enhedslisten, går børnebanditterne den modsatte vej og har meldt sig under de socialdemokratiske faner. I erkendelse af, at Socialdemokraterne er det store parti i centrum-venstre, og i frustration over det de betragter som et jomfrueligt forhold til magten i SF.

»Jeg hører hjemme i Socialdemokratiet. Det er dem, der kan tage kampen op med Venstre og det samfund, som Venstre gerne vil have med ulighed og et mere brutalt pres på vores arbejdsmarked. Jeg oplever, at det aldrig er en diskussion, om man skal tage ansvar hos Socialdemokraterne,« siger Jesper Petersen.

Han er en af de unge fremadstormende politikere, der under Villy Søvndals ledelse stod bag SFs forvandling til et regeringsdueligt parti. En af de unge, som var strammere i udlændingepolitikken, og som var klar til at nærme sig Socialdemokraterne på området. Børnebanden bliver de kaldt, med henvisning til, at de færreste af dem har rundet de 30 år. Arbejderristerne er et andet navn for den samme gruppe menneskere, som refererer til deres politiske fokus på helt almindelige, hårdtarbejdende lønmodtagere.

Koordineret farvel

Det lykkedes at få SF i regering, men ikke at bevare magten hos Villy Søvndals udvalgte. Ved formandsvalget den 13. oktober sidste år vandt traditionalisterne og Annette Vilhelmsen en overbevisende sejr over Søvndals kandidat, sundhedsminister Astrid Krag.

I går hev Jesper Petersen, Emilie Turunen og Nanna Westerby så deres sidste stik hjem i kampen om SF, da de med deres koordinerede udmeldelser skabte fornyet uro omkring Annette Vilhelmsens lederskab. Selv om Annette Vilhelmsen som formand har afholdt sig fra at udfordre det regeringsgrundlag, som Børnebanden bekender sig så stærkt til, så er det ikke lykkedes at samle partiet på de indre linjer.

Berlingske erfarer, at Jesper Petersen tabte et vigtigt politisk opgør i toppen af SF, da partiet på det seneste landsledelsesmøde skulle tage stilling til SFs fremtidige strategi. Her forsøgte han at få indføjet to formuleringer om, at »det er et mål for SF at vise, at man er et regerings-dueligt parti«, og »man må ikke glemme de brede dagsordener, som optager danske lønmodtagere,« men han oplevede at blive hældt ned af brættet. Oplysninger som Jesper Petersen selv afviser at af- eller bekræfte.

Bøjer sig for flertallet

Nu er Børnebanden historie i SF. Mere traditionelle SFere betragtede med skepsis, hvordan Søvndals unge håb med raketfart fik ministerposter og fremtrædende ordførerposter i kølvandet på partiets optur ved valget i 2007. Men de har tabt magten endnu hurtigere, end de fik den. For bare seks måneder siden troede Villy Søvndal og hans allierede, at de havde tilrettelagt det perfekte formandsskifte. Og det er heller ikke uden en vis syrlighed, at en række af Vilhelmsens støtter nu siger farvel til yderligere tre medlemmer af børnebanden.

»Ønsker de frafaldne alt muligt held og lykke hos vennerne i S og ønsker i den grad S et STORT held og lykke med dem. For nogen dans på roser bliver det ikke!« skrev SF-medlem Fathi El-Abed på sin Facebook i går formiddag.

Imens forsøger Petersen, Turunen og Westerby at forklare, hvorfor de ikke længere føler, at de hører hjemme i deres gamle parti.

»Jeg har ikke opfattet min ageren i SF, som illegitim. Men jeg må bøje mig for, at partiet vil noget andet, end jeg vil, og Vilhelmsen fik et meget klart mandat,« siger Emilie Turunen.

Med undtagelse af Astrid Krag har alle de drivende kræfter, der satte ansigt på Villy Søvndals fornyelse og foryngelse af SF, nu forladt partiet. Tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen blev fyret og er i dag TV-vært, mens partiets tidligere næstformand, Mattias Tesfaye, har meldt sig ind hos S.

Mens børnebanden tidligere forsvarede sig over for beskyldninger om at være socialdemokrater-light, så er de fleste af dem nu gået til bekendelse. De er socialdemokrater.

Er det ikke lidt af en indrømmelse over for de SFere, der hele tiden har påstået det ?

»Det kan man altid sige i bagklogskabens lys. Vi har nok hele tiden ligget ret tæt på Socialdemokraterne. Det handler om, at vi ønsker at være en del af et parti, der er motor i centrum-venstre og tager regeringsansvaret fuldt på sig,« siger Emilie Turunen.

Men engang ville I gøre SF større end Socialdemokraterne. Nu melder I jer ind hos S. Sådan lidt ud fra en betragtning om, at »if you can´t beat them, join them«?

»Jo, det udtryk kan du måske godt bruge,« lyder det fra Emilie Turunen.

Hun holder en lille pause, og så tilføjer hun:

»Men nu kan det være, at vi slipper af med betegnelsen børnebanden. Det vil jeg have det fint med. For nu træder vi ind i et nyt fællesskab.«