Børn kommer i klemme i svensk grænsekontrol

Forestil dig en mand i politiuniform. Han er meget højere end dig, og så taler han ovenikøbet svensk, når han kigger ned på dig og siger, at du ikke må rejse alene over Sverige.

Foto: Simon Læssøe

 

Det er en oplevelse, som flere bornholmske børn har været ude for, siden grænsekontrollen blev indført, erfarer P4 Bornholm.

Børnene rejser ofte alene, og selvom de har deres pas med, så får de at vide, at de slet ikke må rejse alene gennem landet.

Jørgen Andersen, der er direktør for Bornholmerbussen, er fortørnet over nogle af de svenske grænsebetjentes opførsel:

- Der er stor udskiftning i betjentene, og det virker som om, de ikke får en god nok instruktion, inden de begynder at lave grænsekontrol. Nu har de så pludseligt fundet på, at børn ikke må rejse alene.

Han mener, at det er at skræmme børnene unødigt:

- Foruden at det tager tid, hvor vi holder der og venter med 80 passagerer om bord på bussen, så tager de passene fra børnene og spørger dem om ting, de ikke forstår eller ikke kan svare på, fortæller han til P4 Bornholm.

Ifølge både det danske Udenrigsministerium og det svenske politi, er grænsevagternes opførsel i direkte modstrid med reglerne. Fra begge instanser lyder det, at det er nok, at børn og unge under 18 år har pas med.

Der er derfor en meget beklagelig fejl, lyder det fra Martin Frederiksson, der er gruppefører for Sveriges Grænsekontrol Syd. Han mener også, at fejlen kan være opstået på grund af den store udskiftning i personalet, hvor de måske ikke får den korrekte instruktion.

- Vi skal tage en diskussion her hos os om det her. Jeg mener, at jeg har orienteret medarbejderne om reglerne, men jeg kan have misset det, siger Martin Frederiksson til P4 Bornholm.