Børn kan føle sig uden for på Halloween: »De voksne bør tage teten«

Halloween lurer om hjørnet. Der er græskar-hoveder rundt omkring, og børn i alle aldre er klar til at fejre det med deres venner. Men ikke alle er nødvendigvis en del af fællesskabet. Derfor opfordrer Børn Vilkår forældre til at tage ansvar.

Slik eller ballade... Halloween i Humleby, fredag den 31. oktober 2014 på Vesterbro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halloween, også kaldet allehelgensaften, står for døren. Den 31. oktober markeres begivenheden rundt omkring i landet. Og når det sker, benytter mange børn lejligheden til at hygge sig med deres venner og samles til fælles sjov og hygge.

Men ikke alle børn har en god oplevelse med Halloween, og arrangementerne rundt omkring i landet kan, for nogle børn, være en bekræftelse af at være uden for fællesskabet.

Derfor opfordrer mobbeekspert og børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår, Sanne Lind, forældre til at tage ansvar og bruge Halloween som en anledning til at samle børn på tværs af grupperinger og sociale mønstre.

»Man bør bruge et ellers sjovt og fedt arrangement som Halloween til netop at skabe fællesskab for børnene. Jeg synes, de voksne bør tage teten og hjælpe børnene med at sikre, at ingen er overladt til sig selv og føler sig udenfor,« siger hun.

Hun påpeger, at der findes måder til at skabe et bedre grundlag for, at Halloween bliver et godt arrangement for alle børn.

»Man kan gøre det til et fællesarrangement, hvor man samler børnene uden for deres vanlige miljøer i skolen. På den måde kan børnene få øje på nye spændende og gode sider ved de børn, de normalt ikke taler med og måske holder udenfor,« siger hun.

En måde at skabe et fællesarrangement på som forældre, og dermed samle børnene, er ved at engagere sig i planlægningen.

»Jeg kan kun appellere til, at forældre tager ansvar og stiller nysgerrige spørgsmål til, om alle er en del af fællesskabet og har nogen at gå med til Halloween. Opfordr dit eget barn til at spørge alle og invitere bredt til det her arrangement. Alternativt kunne forældre jo sørge for at arrangere og beslutte, hvem der går sammen. Alternativt gør det til et klassearrangement. På den måde sikrer man, at alle er en del af fællesskabet«.

Men hvordan sikrer man sig, at børnene ikke alligevel udelukker enkelte fra fællesskabet, selvom de er »tvunget« til at være sammen?

»Der vil jo altid være nogle risikofaktorer, og derfor kan jeg kun anbefale, at de voksne simpelthen går med rundt og tager ansvaret for, at alt går godt. For det er klart, at hvis man pådutter børn at være sammen, så bliver det ikke nødvendigvis en succes, hvis de bare slippes løs og overlades til dem selv. Så vær med, og tag voksenansvar i de miljøer, hvor der er risiko for udelukkelse og mobning,« siger hun.

Hun påpeger, at et arrangement som Halloween kun gør det endnu mere synligt for børn, der er uden for fællesskabet, når de ikke er en del af de andre børns Halloween.

»Halloween er jo ikke i sig selv årsag til mobning. Men i de børnefællesskaber, hvor der er noget på spil, og hvor man er lidt utryg eller bange for at være udenfor, kan det jo være rigtig sårbart, at vi bare overlader sådan et arrangement til børnene. For hvem skal gå med hvem og så videre,« siger hun.

Selvom Halloween kan være anledning til udelukkelse og mobning af børn, så påpeger Sanne Lind, at Halloween først og fremmest er en glædelig begivenhed for børn. Netop derfor håber hun, at flere forældre vil tage ansvar, så alle børn får en god oplevelse den 31. oktober. Hun påpeger dog også, at mobning og udelukkelse ikke er et udtryk for, at børn vil være »onde« overfor andre.

»Mobning kan jo opstå, og vi ser, at det også er de ellers empatiske børn, der mobber andre. Det gør de, fordi det giver mening at holde andre uden for – for at sikre sig selv og sin egen position. Børn har et grundlæggende instinktivt ønske om at høre til, og hvis det er truet, lukker de ned for deres empati. Det er ikke noget, de er bevidste om. Det sker helt instinktivt,« siger Sanne Lind.